post

Френският в. „Монд” е обявил, че ще използва в сайта си изкуствен интелект, който да „отстранява оттам безумните изказвания”. Системата се основава на технология на компанията Jigsaw, свързана с Google и с Alphabet, която вече е използвана от американския в. „Ню Йорк таймс” и от испанския в. „Паис”. То облекчава работата на модераторите, като поставя автоматично оценка за „вредност” на 3000 коментара, поствани всеки ден в сайта на „Монд”, предава БТА.

Когато пишат коментара си под статия на изданието, потребителите в реално време получават оценка, която може да ги подтикне да подбират по-добре думите си. После модераторите на медията решават дали да публикуват тези коментари, или да отстранят обидните, расистките и оклеветяващите думи в тях, както и онези изказвания, които „са извън темата на разговора”.

Модерирането на коментарите струва няколко хиляди евро всеки месец, затова много медии по свет забраниха коментарите и се върнаха към добрата стара практика на пращане на мнения по електронната поща. Това не само ще спести пари на медиите, но и няма да окаже нагтивно влияние върху рекламодателите им.

От „Паис” твърдят, че “зловредните” коментари под статиите им са намалели леко, а броят на коментиращите като цяло се е увеличил.

От Jigsaw сега усъвършенстват метода, което ще позволи да се „долавя” и хуморът, иронията или преносният смисъл на думите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *