post

Изкуственият интелект навлиза все по – убедително в изкуството, а експеримент на учени дори “съживи” модела от портрета на известната картина Мона Лиза на Леонардо да Винчи. Видео материал показва как се раздвижват главата, очите и устата на жената.

Технологията е разпознала чертите на лицето и добавила движения, за да съживи картината.

Проучването идва от лабораторията за изкуствен интелект на Samsung в Москва. За обучението на алгоритъма са използвани над 7000 изображения на знаменитости, събрани от YouTube.

Екипът е създал видео материали, базирани на портрети на Салвадор Дали, Алберт Айнщайн, Фьодор Достоевски и Мерилин Монро, пише ВСС.

Според някои хора това дава добра база за бъдещи фалщификации и може да бъде опасно.

От изданието припомнят, че през 2017 г. изследователи от университета в Тел Авив показаха подобен фалшив клип на президента Барак Обама.

Разговаряйки с ВСС, изследователят призна, че с технологията може да бъде злоупотребено, но добави, че може да се използва и като сила за добро, като например позволява на скърбящите роднини да създават аватари на членове на семейството, след като умрат.

Експертите преди това казваха, че фалшивите видеоклипове на политиците могат да заблудят цялото население и проблемите не спират до политически манипулации.

Технологията Deepfake също е била използвана за манипулиране на снимки на знаменитости за създаване на порнография.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *