post

Европол обяви, че повече от 4 500 интернет сайта, специализирани в търговията с имитации на известни марки, са били затворени в рамките на специализирана операция. Европейската полиция обяви в седалището си в Хага началото на кампания под името „”Don’t F***(AKE) Up” /Не фалшифицирайте, която има за цел да попречи на тези специализирани сайтове да продават ментета в интернет, предаде АФП.

Бързината и анонимността на продажбите в интернет се използват все повече от тези сайтове, се посочва в комюнике на Европол. В него се отправя и предупреждение, че много от фалшифицираните стоки могат да представляват риск и за здравето и за сигурността на потребителите. В тази операция участват полициите на европейските страни, САЩ, Латинска Америка и Хонконг. Около 4 500 сайта за най-различни стоки са затворени. В тях са се продавали фалшификати на електроника, спортни, луксозни стоки, фармацевтични продукти, козметика.

От офиса на Европол не уточняват колко време е продължила операцията, но се изказва удовлетворение за увеличението на броя на затворените интернет сайтове спрямо миналата година. В рамките на операцията холандската полиция за борба с измамите съобщи, че е арестувала 12 лица през последните две седмици. Повече от 3 500 артикула – дрехи, обувки, парфюми и др., на стойност десетки хиляди евро, са конфискувани в Холандия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *