post

Регулаторите органи на Европейския съюз (ЕС) се готвят да стартират антитръстово дело срещу Amazon. Официалното разследване е провокирано от предложението на технологичния гигант за придобиване на производителя на Roomba iRobot за 1,7 млрд. щ. долара.

На Amazon вече са изпратили серия от подробни въпроси относно предложената сделка. Те са свързани с потенциални проблеми относно поверителността, включително и със способността на прахосмукачките – роботи Roomba да заснемат изображения.

Според запознати, длъжностните лица се притесняват, че Amazon може да комбинира снимките с данни от Alexa, за да спечели „конкурентно предимство“. Припомняме, че MIT Technology Review наскоро разкри, че снимки, направени от прахосмукачките Roomba J7, са достигнали до частни групи в Discord и Facebook.

От Amazon коментират пред Engadget, че “работят в сътрудничество с регулаторните органи” и са готови да докажат, че роботизираните прахосмукачки Roomba правят само елементарно картографиране на дома и е малко вероятно да създадат проблеми с поверителността.

Новината за потенциалното разследване идва в момент, в който ЕС започва да затяга мерките срещу технологичните гиганти като Amazon при разследването на предполагаеми нарушения на защитата на личните данни. Защитниците на гражданските свободи обачр обвиняват регулаторите, че са твърде бавни при разглеждането на тези нарушения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *