post

Миналата седмица ЕС публикува ново прессъобщение за предстоящия Закон за цифровите пазари. В него се заявява, че законодателите са се обединили около мнението, че големите технологични компании ще трябва да направят своите приложения за съобщения iMessage, WhatsApp и Facebook Messenger способни да си взаимодействат с по-малки платформи по искане на разработчици.

По време на тристранните разговори между Парламента, Съвета и Комисията стана ясно, че най-големите услуги за съобщения ще трябва да отговарят и да взаимодействат с по-малко платформи, ако те заявят такова желание. Така потребителите на едните и другите платформи ще могат да обменят съобщения, файлове или да извършват видео разговори в приложенията, което ще им даде повече избор.

Що се отнася до изискването за оперативна съвместимост за социалните мрежи, законодателите се съгласиха, че тази разпоредба ще бъде разгледана в бъдеще. Въпреки че законът все още не е приет, изглежда, че ЕС иска компании като Apple и Facebook да отворят своите платформи за съобщения за други. Ако това стане реалност, ще можем да изпращаме SMS на потребители на iPhone в iMessage, като използваме примерно Signal на компютър с Windows.

Всъщност не е невъзможно да се интегрират приложения за съобщеия, както наскоро направи Facebook със своите собствени платформи Instant DM, WhatsApp и Messenger. Apple също предложи по-отворена версия на iMessage на операторите преди няколко години, но идеята беше отхвърлена. Това означава, че можем да станем свидетели на едно отваряне на платформите, които ще могат да работят помежду си, когато този закон стане реалност в ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *