post

Европейският парламент гласува USB-C да стане общ стандарт за зареждане в ЕС. Всички мобилни устройства с мощност до 100 W (включително телефони, таблети и слушалки), продавани в региона, ще трябва да се доставят с USB-C порт за зареждане до края на 2024 година. Лаптопите ще трябва да преминат към пролетта на 2026 година. Продукти които излизат на пазара преди тези крайни срокове, няма да бъдат засегнати.

Регламентът има за цел да намали електронните отпадъци, като позволи на хората да използват съществуващи зарядни устройства за захранване на нови устройства. Освен това има за цел да елиминира технологичното „заключване“, което държи потребителите обвързани със собствените формати на един производител.

Не е тайна, че изискването ще засегне предимно Apple, която се придържа към собствените Lightning портове на iPhone и някои други устройства, въпреки по-широкото преминаване на индустрията към USB-C. Още през 2020 г. компанията заяви, че изискването ще „задуши иновациите“. Това няма да ограничи продажбите на настоящи продукти, оборудвани с Lightning, като гамата iPhone 14 или AirPods Pro от второ поколение, но ще принуди компанията да премине към USB-C в бъдеще. Множество слухове предполагат, че Apple вече тества USB-C iPhone, които може да пристигнат през 2023 г., а началният iPad може да използва порта тази есен.

Гласуването по подобен начин задава очаквания за поддръжка на бързо зареждане – устройствата ще предлагат поне 18W от спецификацията за захранване на USB-C.

ЕС отдавна призовава за общо зарядно устройство и помогна да се намали разнообразието от конектори, като настояваше за стандарти като micro-USB. Съюзът обаче твърди, че доброволните усилия не са довели до “конкретни резултати” за потребителите. Това доведе до официално законодателно предложение през септември миналата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *