post

Европейската комисия е изпратила въпросник към Facebook и Libra Assosiation, за да получи разяснения за предложената от тях дигитална валута либра. Това е част от подробното проучване на проекта, който социалната мрежа обяви през юни, но бързо срещна критики от страна на регулатори и политици по целия свят.

Според информация на “Файненшъл таймс”, позоваващ се на копие от документа, ЕК изразява притеснения, свързани с рисковете за финансовата стабилност, прането на пари и защитата на личните данни.

Номинираният за еврокомисар по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис е заявил, че ако отново му бъде поверен еврокомисарския пост, ще предложи нови правила за регулиране на криптовалутите. Големи европейски страни като Франция и Германия също критикуват валутата у заявяват, че либрата ще ограничи паричния им суверенитет.

В момента ЕС няма специална регулация за криптовалутите, които преди представянето на либра през юни, се приемаха за не толкова важен въпрос, тъй като съвсем малък дял биткойни и други дигитални валути са обърнати в евро.

Домбровскис се опасява, че либра може да носи риск за финансовата стабилност заради мащабите си, тъй като милиони потребители на Фейсбук в Европа ще могат да използват новата дигитална валута.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *