post

Качеството на кадрите е от ключово значение за процеса на дигитализация, а кадрите ще стават все по-малко, все по-трудни за намиране и за задържане. Около тази теза се обединиха участници в черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“, която се проведе миналата седмица.

Според Петър Коцев от ТехноЛогика ЕАД България може да стане лидер в дигитализацията, ако освен на подготовката на кадри, наблегне и на колективността. “.

Тону Лелумес от IMECC Ltd сподели виждането си, че ако България иска да стане водеща в областта на технологичния напредък, „трябва да заложи на скоростта и качеството на Интернет.“ Въвеждането на съвременни методи и технологични иновации в производствения процес е от приоритетно значение за предприятията и цялата икономика, стана ясно по време на панелните дискусии. Посочена беше и нуждата от ефективна държавна политика за технологичното развитие на предприятията.

„До седмици стартираме набирането на проекти за научно развойната и иновационната дейност, които държавата да подкрепи. Стартът на Десетата сесия на националния иновационен фонд на практика означава, че държавата мисли за технологичното развитие на бизнеса от години. До момента над 450 проекта са били финансирани с общо 55 млн. лв.“, каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.  Той подчерта активността на бизнеса, що се отнася до имплементирането на нови технологии. “Още не сме стартирали кандидатстването по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на микро, малки и средни предприятия, а вече имаме по няколко запитвания на седмица.“ Одобрените бенефициенти ще могат да използват средствата за създаване на уебсайтове, повишаване на кибер сигурността, дигитален маркетинг. „И това са само част от възможностите“, подчерта още Бойко Таков.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *