post

Концепцията за умните домове отдавна вече навлиза в живота ни и днес можем да открием все повече примери в нашето ежедневие. Интелигентните термостати, кафемашини, входните врати с автоматизиран достъп – това са само някои от примерите за домашна автоматизация, които вече навлизат около нас. Гласовите асистенти също стават все по-често срещано явление.

Предимствата

Предимствата на този тип иновации са много. Представете си когато се прибирате вкъщи, лампите да светнат, преди да се наложи да търсите ключа в тъмното, отоплението да е включено, за да достигне желаната температура, пералнята да е изпрала дрехите ви докато сте на работа или пък през нощта и още много, много малки, но важни улеснения. Всички те – създадени за да ви спестят разходи за електрическа енергия, но и да облекчат домашните задължения, за да можете да си почивате пълноценно в уютния си и модерен дом.

Предизвикателството

Макар smart home технологиите да водят до редица последващи спестявания, обаче тяхното внедряване в дома често е свързано и със значителни първоначални разходи – за технологични решения, както и за закупуването на най-модерна домакинска техника. Фактор, който може да откаже всеки средностатистически българин от идеята или поне на пръв поглед нещата изглеждат точно така.

Добрата новина

За щастие обаче има решение, което няма да ви затрудни финансово, а ще направи вашите собствени уреди, които вече сте закупили, също толкова умни, колкото и тези, които не можете да си позволите да си купите. Това решение се нарича умен контакт и както посочват от екипа на SmartArena.bg, то е изключително практично и достъпно дори за нашия пазар.

Как всъщност работят тези смарт контакти? Отговорът се крие в WiFi връзката, която устройството поддържа и чиято цел е автоматизацията на свързаните към него други устройства. Достатъчно е само да го включите в контакта на електрическата мрежа и да го свържете с домашното WiFi и вече ще можете да управлявате свързаните уреди с едно единствено приложение от смартфона си. И не само това смарт преходниците са мобилни и леки и могат да се свържат с различни домашни уреди, в зависимост от моментните ви нужди, което поне временно ще и улесни, докато си закупите достатъчен брой такива устройства, за да направите целия си дом по-умен и функционален.

Смарт контактът може да ви предложи наистина много функционалност и облекчение и е една изключително полезна инвестиция. Той ще ви помогне лесно да следите и контролирате изразходваната енергия, за да оптимизирате разходите си, като в реално време ще ви покаже колко точно консумира даден уред. Ще ви позволи да групирате управляваните устройства и да ги контролирате едновременно, в зависимост от нуждите си, само с едно докосване, или дори с глас, защото умният контакт предлага и гласов контрол.

Ще можете да програмирате адаптера за включване и изключване в определено време, или да нагласите таймера за контрол на вашите домакински уреди. Още по-удобно е, когато си създадете разнообразни автоматизации, които в зависимост от определени условия, задействат смарт контакта, примерно по залез или по изгрев, когато вали, или когато стане студено. Така няма да се налага всеки път да вадите смартфона си и да отваряте приложението. А като стана въпрос за това, приложенията за смарт адаптери са съвместими с повечето модели смартфони на пазара, които работят с широк спектър версии на двете най-известни мобилни операционни система – Android и iOS, което прави употребата на устройството още по-лесна и удобна и не изисква закупуването на специален хардуер за контрола му.

И, ако се чудите дали скромните ви технически познания ще са достатъчни, за да се справите с правилната инсталация и настройка на смарт контакт, то отговорът определено е Да, защото в този процес няма нищо сложно и трудно. Просто трябва да включите адаптера в електрическата мрежа, да свържете домашния уред в него и самото устройство към WiFi мрежата си и готово. Остава само да направите няколко лесни настройки в мобилното приложение и когато излезете от вкъщи, ще можете да контролирате всичко дори и през мобилната мрежа, защото след като веднъж устройството е свързано и настроено правилно, можете да оперирате с него от всяка локация, в която имате достъп до интернет, а в наши дни всеки носи интернета в джоба си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *