post

Вече от години много производители се борят за честта да ни предложат следващия работен инструмент, който да подобри продуктивността ни и да ни дари с още малко комфорт и ергономия. Точно там се прицелва новият ултрабук MSI Prestige, който е наличен в 14 и 15,6-инчови версии.
На хартия всичко изглежда страхотно – елегантен и лек лаптоп с IPS панел с Full HD резолюция и най-най-последното (11-то) поколение i7 процесор на Intel, който може да се похвали и с много по-бърза вградена графика Iris Xe. Добавете 16 GB RAM и супер бърз диск и имаме всички необходими съставки за бърза машина, която няма да се спре пред таблици, презентации и дори лека видеообработка. Да не забравяме и живота на батерията, който трябва да може да осигурява (според производителя) до 10 часа автономия. Комбинацията от всички тези параметри е достатъчна, за да може лаптопът да получи сертификат от Intel и да носи гордо стикера “EVO”, който означава определено ниво на производителност, време за работа на батерия и преносимост. Казано накратко – стандартът EVO ви гарантира, че получавате висок клас преносим компютър според съвременната визия на Intel за това.

Още преди отварянето на стилната черна кутия със златни акценти, очакванията бяха високи. Самият компютър е грижливо опакован и достатъчно защитен, така че да достигне до вас фабрично красив и свеж. Първата изненада е факт – лаптопът е толкова лек (1,29 кг), че почти не е за вярване, че реално работи. Спокойно може да се държи с една ръка, а побирането му в средно голяма чанта или по-малка раница не е никаквo предизвикателство – чудесна новина за използващите методи на придвижване, различни от автомобила. Същото важи и за захранващия адаптер – той е нетрадиционно компактен и лек и със сигурност няма да ви създава затруднения. Особеното при него е, че кабелът от щепсела до адаптера е сравнително къс, така че ще трябва да стои близо до контакта, а в най-лошия случай – на земята.
Цветът на корпуса, който аз наричам бизнес сиво (реално графитено), определено пасва на компактната машинка, но тя се предлага и в по-забележително бяло.
Събуди се
Време е работният ден да започне и когато чашата с кафе вече е на бюрото, посягам да отворя MSI Prestige 14 Evo. Тънкият капак се изправя лесно и разкрива дисплей, който заема една солидна част от горната половина на лаптопа. Камерата, инфрачервените ѝ сензори (за Windows Hello) и малката индикация са доста тънки и горната рамка е останала приятно малка.
Друго нещо, което ми прави впечатление, е че екранът реално повдига задната част на лаптопа при сгъвката. Така от една страна клавиатурата се повдига комфортно, а от друга – отдолу може да влезе свеж въздух, който да помогне за оптималното охлаждане.
Натискам бутона за включване в горния десен ъгъл и след някакви си 4-5 секунди ме посреща началния екран на Windows 10. Това беше бързо, признавам, но в същото време съм приятно очарован от живите цветове на дисплея, които обещават приятно сърфиране в Интернет и радващо очите качество на видеото. Преди да се логна решавам да проверя на какъв ъгъл се завърта екрана. Отговорът е точен – 180 градуса, а допълнителната функция на F12 прави истински фокус – завърта го към човека отсреща, когато искате да му покажете нещо. Това е толкова просто гениално, че чак се замислям, защо го получаваме чак в 2021-ва година.

Комфорт в 14 инча
Време е да посегна към клавиатурата и тъчпада. Тя свети доста стилно в студено бяло като са налични три степени на силата на подсветката. Бутоните са големи и достатъчно раздалечени, със среден по сила звук, съпротивление и дължина на хода при натискане. Дотук всичко изглежда добре, но вторият поглед към подредбата активира някои предупредителни лампи – клавишът Del се намира под този за включване, който е с подобна форма и това като нищо може да ви изнерви, докато не свикнете. Освен това, Fn е достатъчно малък и се намира вдясно, така че ползването на любимите ми End и Home при писане на текст (които тук са вменени на PgDn и PgUp поради липса на цифров блок) хич няма да е лесно. Въпреки тези два малки недостатъка, клавиатурата е приятна и отговаря на качествените претенции на Prestige 14 Evo.
С тъчпада веднага ставаме добри приятели! Той е охолно широк и много гладък. С него се работи с удоволствие. В долната част са предвидени механични бутони, които не са видими, а просто се намират под общата повърхност. В горния му ляв ъгъл е интегриран четецът за пръстови отпечатъци, така че тази зона реално няма как да използвате за управление на курсора. Малката ми ергономична забележка е единствено, че тъчпадът се простира под долния край на дясната ми длан и често го закачам инцидентно. Но пък плюсът на този размер е далеч по-съществен.
Още умни екстри
Първата чаша с кафе вече е към края си, а от батерията са изчезнали едва няколко процента. Продължавам да се любувам на светещата клавиатура и си давам сметка, че горният ѝ ред с клавиши е зареден с полезни бързи команди – за управление на звука, заключване, изключване на екрана или връзка към външен такъв, за заглушаване на микрофона, включване на камерата, управление на подсветката на екрана и клавиатурата, и за смяна на режимите на работа. Последното се извиква с F7 и предлага четири бързи настройки: екстремна производителност (така ще разберете и на какво са способни вентилаторите), балансиран, тих (така пък почти няма да се случи да чувате вентилаторите) и пестящ. Избирам тихия, докато пиша текста, защото MSI Prestige 14 Evo реално предлага много повече мощност, отколкото бизнес приложенията могат да използват.
Докато пиша, се замислям, че това е на практика най-студеният лаптоп, който съм ползвал през последните години. Нарочно вкарвам ръцете си отдолу, за да пипна долната повърхност и тя е съвсем леко топла – най-после компютър, който можем да държим на коленете си, без да ги подлагаме на топлинно мъчение.

Готов за връзки
Колкото и да се движите, все някога ще ви се прииска да свържете допълнителна периферия или по-голям екран към MSI Prestige 14 Evo. И той е напълно подготвен за този момент. Двата USB-C конектора могат истински да се развихрят, когато става дума за високоскоростно прехвърляне на данни и поддържат Thunderbolt 4. Отдясно пък е наличен USB-A порт, който макар и работещ по вече стария стандарт 2.0, все пак представлява ценно удобство, непознато за много ултрабуци. Така ще можете много лесно да забодете флашка или мишка, без преходници.
Също отдясно е и четецът за карти, който поема microSD носители. Така можете бързо да обменяте файлове със смартфона или камерата. В близост е и порта за слушалки, така че няма нужда да се разделяте с по-стария хедсет.
Ако вече се чудите как се зарежда MSI Prestige 14 Evo, то отговорът е много прост – през един от USB-C портовете. Това ви дава билет за чудесния свят на USB-C докинга, ако разполагате с такъв монитор и ви спестява въпроса “Как да свържа външен екран?”. Ако все пак искате да закачите HDMI или DisplayPort монитор или телевизор, то ще ви трябва преходник.

По отношение на мрежовите връзки, лаптопът разполага само с опция за Wi-Fi (но можете и кабелна с USB-C преходник), при това по новия стандарт Wi-Fi 6, който безспорно има редица предимства. Така е гарантирано, че ще имате минимум проблеми с Интернет достъпа в обозримо бъдеще и ще се радвате на възможно най-високата скорост.

Тестове
Едно ревю не би било пълноценно без тестове за производителност и затова пуснах PCMark 10 и 3D Mark, които дават универсална база за сравнение на общата и на графичната производителност на лаптопа. Моето лично мнение е, че той демонстрира чудесно бързодействие и ще върши отлична работа на своите бизнес ползватели не само понастоящем, но и в близките 4-5 години.

Приятна изненада е новото графично ядро на Intel, което демонстрира съвсем прилични 3D възможности, какви досега не сме виждали. Не че ще тръгнете да играете супер лъскави игри на този компютър, но ако ви трябва базова 3D графична производителност за по-непретенциозни игри или професионални приложения, тя е налице.

В заключение
MSI Prestige 14 Evo е не само приятно изглеждащ ултрабук с впечатляващо ниско тегло, но и доста способна машина за работа, която с лекота ще се справи с всички актуални приложения. Тя няма да се уплаши и ако решите да обработите някоя снимка или кратко видео.
Добре обмислената ергономия, качественият екран и издръжливата батерия ви дават всичко необходимо за комфортна работа, където и да се озовете. Мобилните работници и хората, искащи да използват най-новите хардуерни технологии, могат спокойно да заложат на MSI Prestige 14 Evo като основен лаптоп, които има потенциала да им служи немалко години напред във времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *