post

“Тъмен ден за интернет свободата” – така евродепутатката Юлия Реда определи вчерашното гласуване в Европарламента, който прие противоречивата нова директива за авторското право. Според стотици водещи ИТ специалисти, включително създателя на интернет Винт Сърф, създателя на world wide web Тим Бърнърс – Лий, преподаватели, учени и ИТ предприемачи, нормативният документ ще разруши интернет, какъвто го познаваме.

Основателят на Wikipedia Джими Уелс пък посочи в своя Twitter акаунт, че интернет потребителите са изгубили огромна битка и свободният и отворен интернет е бил предоставен на корпоративните гигантии в ущърб на потребителите.

Технологичните гиганти Google, YouTube, Twitter и много други също се обявиха срещу директивата.

Къде е проблемът?

Критиките са насочени основно към два от членовете на новата директива – 11 и 13 (който в последствие беше променен на 17).

“Данък върху линковете”

Известен под това наименование, член 11 задължава интернет платформите да плащат на медийните издатели, ако искат да публикуват връзки към техни статии (с включен текст). Това на практика заплашва от Facebook, Google и други сайтове да изчезнат всякакви линкове с текст към медии. За текста лобираха големи медии от Германия и други страни, но всъщност може да се окаже, че той ще бъде в огромен ущърб на изданията.

Всъщност подобни закони през последните години бяха приети в Германия и Испания, но не дадоха очаквания от издателите ефект, защото онлайн гигантите просто заплашиха, че няма да си плащат, а ще спрат да публикуват линкове от медии. По този начин на практика стана ясно, че медиите също печелят много от това, че техни линкове са в онлайн платформите.

Upload филтри

Вторият проблемен текст – член 13, който вече е член 17, задължава YouTube, Facebook и останалите сайтове (с изключение на най-малките) да инсталират филтри, които да забраняват публикуването на всякакво съдържание с неуредени авторски права.

На практика това е силен удар по онлайн корпорациите, стартъпите и всевъзможни други участници в технологичната екосистема. Печеливши пък ще бъдат авторско-правните компании като Time Warner, Disney, Universal и др.

Към момента потребителите публикуват онлайн каквото си поискат и едва когато правоносителите посочат, че дадено съдържание е с нарушени права, онлайн платформите го свалят.

След влизането в сила на новата директива, което ще стане до две години, обаче онлайн компаниите ще трябва да въведат ефективни филтри, с които да се ограничава всякакво качване на съдържание, което може да нарушава нечии авторски или сродни права – снимки, видео, музика, текстове и др. А в потребителите остава отговорността да доказват, че те имат право да качат съдържанието.

Редица по-малки сайтове, форуми и платформи вече се оплакаха, че няма да могат да отговорят на изискванията на новата европейска директива и тя е на път да прекрати съществуването на десетки стартъп проекти. В добавка тя ще ограничи и едно толкова масово явление като интернет меметата, много от които включват герои от филми или други произведения.

Редица автори и артисти също ще пострадат, защото upload филтрите ще действат автоматизирано и ще ограничат и техните продукти, които те сами се опитват да публикуват в мрежата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *