post

Земната орбита се е превърнала в гробище на минали космически мисии. Хиляди нефункциониращи спътници и части на стари ракети се движат през небето със скорост средно 20 000 километра в час. Това са боклуци, които са постоянна заплаха за новите мисии.

Сега, за да разреши проблема, Европейската космическа агенция официално одобри приблизително 133 милиона долара, необходими за финансиране на ClearSpace-1 – първата мисия в света, посветена на почистването на космически отпадъци.

Планът на ЕКА е екип, ръководен от швейцарския стартъп Clearspace, да пусне роботизирана сонда в Космоса през 2025 г. Тя ще използва четирите си рамена, за да вземе Vespa, едно 100-килограмово парче космически боклуци и да го завлече към Земята.

След това сондата и остатъците ще изгорят в атмосферата.

Да се ​​отървем от едно парче космически боклук няма да помогне много за справяне с основната заплаха. И система от 133 милиона долара, която по същество се самоунищожава всеки път, когато събира отпадъци, няма да бъде рентабилна.

Все пак ЕКА се надява мисията да демонстрира технологиите, необходими за започване на почистване на Космоса – и да доведе до бъдещото създаване на машина, която може да изпраща отпадъци, нахлуващи в земната атмосфера, без да се жертва в процеса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *