post

Националната агенция за приходите (НАП) ще трябва сама да си плати предстоящата милионна глоба заради теча на данни. Най-вероятно това ще стане за сметка на заплатите и бонусите в системата, каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от bTV.

По думите му финансирането няма да се отрази на държавния бюджет. „Ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата”, каза още финансовият министър, визирайки хакерите, които са измъкнали данните.

Той е категоричен, че оставки няма да има, въпреки че нито той, нито директорът на НАП Галя Димитрова, са си направили труда да поискат одит на електронната система на Агенцията. Именно заради тази немарливост от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) предстои да глоби НАП. Максималната санкция по закон е 20 млн. лв., но по неофициална информация ще бъде около 4 млн. лв.

Бюджетът на приходната агенция е 231 млн. лв. за 2019 г. Повечето от тези пари отиват да заплати и бонуси на служителите. Около 30 млн. лв. са за издръжка – ток, вода и отопление.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *