post

Вулканите са едни от най страшните природни бедствия и човешката история е изпълнена с примери за катастрофални изригвания отнели живота на много хора – Везувий, Кракатуа, връх Света Елена, Мартиника и много други. Затова не е учудващо, че учените отдавна се опитват да намерят начин да прогнозират активността на вулканите. За сега обаче без успех.

Международен екип от изследователи, ръководен от САЩ, ще се опита да промени това, използвайки летящи дронове, специално модифицирани за целта. Според ръководителите, те са успели да създадат метод, който позволява по-добро прогнозиране на предстоящи изригвания на активни вулкани.

Проектът, който се нарича Above, включва използването на модифицирани дронове DJI Phantom и други. С тяхна помощ екипът е извършил отдалечено събиране на данни и проби от активен вулкан в Папуа Нова Гвинея. Това им е позволило да изчислят много по-прецизно количествата изхвърлян от кратера въглероден диоксид и други съединения. На база на това учените са успели да създадат модел, който да прогнозира с голяма вероятност скорошни изригвания.

В добавка събраните данни ще помогнат на научната общност да разбира много по-добре участието на вулканите в процеса по генериране на въглероден диоксид в атмосферата. А това може да спомогне и в борбата с климатичните промени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *