post

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че не е почитател на Bitcoin и криптовалутите като цяло. Той представи познатите аргументи на всички скептици, като поиска който се занимава с тях, да си вземе лиценз за банка.

“Не съм фен на Bitcoin и другите криптовалути, които не са пари и чиято стойност е много нестабилна и базирана на въздух. Нерегулираните криптоактиви могат да подпомогнат незаконно поведение, включително търговия с наркотици и други дейности”, написа Тръмп в Twitter.

“По подобен начин и “виртуалната валута” Libra на Facebook ще има много малка устойчивост и надеждност. Ако Facebook и други компании искат да станат банка, трябва да потърсят такъв лиценз и да бъдат регулирани както всички други банки – национални и международни. Ние имаме само една реална валута в САЩ и тя е по-силна от всякога и е надеждна и устойчива. Тя е най-доминиращата валута в света и винаги ще бъде така и се казва Американски долар!”, завършва Тръмп.

Коментарът му доведе до понижение на цените на всички криптовалути, както и притеснения за потенциални регулации и ограничения. По-рано и председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви, че разработката на Libra не трябва да продължава докато не бъде отговорено на всички притеснения около криптовалутата. За сега Facebook не дава индикации, че смята да спира работа по Libra докато паралелно с това разговаря и с регулаторите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *