post

Във връзка с нарастващия проблем с дигиталния тормоз в училищата, гръцкото министерство на образованието е решило да въведе строги мерки. Учениците, които публикуват в социалните медии видеоклипове, които излагат или се подиграват със съучениците им по време на учебните часове, ще бъдат изключени от училище. Това е най-тежкото наказание, предвидено от министерството, с цел да се спре употребата на мобилни телефони в класната стая.

Те вече са се превърнали в основно средство за различни форми на дигитален тормоз в училище. Проблемът е най-сериозен сред по-големите ученици, в прогимназиите и гимназиите. “Това е нова форма на насилие. Имаме оплаквания, че много деца правят видеоклипове в тоалетните, за да се подиграват на съучениците си или създават deepfake видеоклипове – т.е. редактирани чрез приложения с изкуствен интелект” – посочва високопоставен служител на министерството.

Следвайки стъпките на други европейски държави, по-специално на Дания, министерството на образованието в южната ни съседка ще изготви “наказателен протокол”, за да наложи забрана на мобилните телефони в училищата. За всяко нарушение ще бъде предвидено конкретно наказание. Целта е да се улеснят учителите, които от една страна трябва да се справят с поведението на тийнейджърите, а от друга – с натиска от страна на родителите да бъдат щадящи към децата.

Сега учениците ще трябва задължително да предават мобилните си телефони в училище в началото на учебните занятия. Наказанието за онези от тях, в които бъдат намерени телефони в клас, ще бъде отстраняване от час до един ден в случай на рецидив. “На ученика ще бъде наложено автоматично наказание от момента, в който той публикува в социалните мрежи видеоклип от училището” – посочват още от гръцкото министерство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *