post

Националната агенция за приходите готви завръщане на режима СУПТО за софтуерните системи за управление на продажбите, но този път под формата на “незадължителен” режим. Това съобщи експертът в областта и съосновател на софтуерната компания ERP.BG Иван Аржентински.

Идеята на поредната промяна в силно критикуваната регулация е, че вместо да е задължително, изпълняване на СУПТО изискванията ще дава данъчни преференции на фирмите. Възможно е сред тях да са бързо връщане на ДДС без проверка, както и опция да не се затварят търговски обекти за минимални нарушения.

Важно уточнение е, че СУПТО всъщност все още не е отпаднало, но от Министерство на финансите преди няколко месеца публично обявиха, че това ще стане.

Според Аржентински, връщането на СУПТО като незадължителен режим е начинът на администрацията да избегне искове и вдигане на шум за евентуални загуби от фирмите, които са покрили СУПТО регулацията. “В тази връзка, колкото повече фирмите и асоциациите настояват за евентуалното възстановяване на загубите, толкова по-вероятно е администрацията да върне СУПТО като незадължителен режим” – добавя още предприемачът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *