post

Технологичните гиганти Google, Apple и Amazon, съвместно с компанията Zigbee Alliance са започнали работа по нов стандарт за свързване, който ще направи умните (смарт) домашни устройства по-съвместими едни с други. Основната цел на проекта Project Connected Home over IP, който ще се основава на интернет протокола (IP), е да повиши съвместимостта на различни устройства и да опрости процеса на производителите – разработчици.

Бъдещите устройства за умен дом ще могат да работят безпроблемно независимо от мобилните платформи благодарение на стандарт с отворен код, който технологичните гиганти разработват.

Подходът с отворен код, който предприема разработката, възнамерява да обедини и свърже технологиите за “интелигентен дом” както на компаниите Amazon, Google и Apple, така и на редица други. В същото време проектът ще улесни производителите при създаването на нови устройства, които ще използват съществуващите услуги за интелигентен дом, предава БНР.

Компаниите, членуващи в борда на четвъртата компания, участваща в проекта, Zigbee Alliance, като IKEA, Samsung SmartThings и други, също са се присъединили към работната група за работа по този проект. Компаниите поканиха в проекта и други разработчици от индустрията за “интелигентна домашна среда”.

Проектна спецификация ще бъде представена в края на 2020 г., така че е вероятно устройствата за интелигентен дом, използващи новия стандарт, да бъдат пуснати на пазара през 2021 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *