post

Колекцията снимки, получени от орбиталния телескоп Хъбъл, беше попълнена от поредния впечатляващ кадър. На снимката се вижда кълбовиден звезден куп NGC 1846 в съзвездието Златна рибка, отдалечено от нас на 160 000 светлинни години. Това струпване, влизащо в съседната на Млечния път галактика Голям Магеланов облак, може да се наблюдава от южното полукълбо на Земята.

Цветовите разлики на светилата в звездния куп се обясняват по следния начин. Ярките червени и сините звезди са в „старческа“ възраст, докато жълтеникавите и белите – са в „разцвета на силите си“ (тяхната възраст е средно 1 млрд. години). Разхвърляните около купа галактики са разположени значително по-далеч от NGC 1846.

Сред останалите звезди най-голям интерес предизвиква обект с ярко изразено зелено светене, разположен в долната част на снимката. Учените считат, че това е планетарна мъглявина, която е образувана след като загинала звезда е изхвърлила в околното пространство външните си газови обвивки. Бялата точка в центъра на мъглявината представлява „останки от умрялата звезда“. На този етап от изучаването на звездния клъстър, учените не могат с увереност да кажат, дали тази звезда е част от NGC 1846 или тя е разположена значително по-далеч.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *