post

Германските власти са издали заповед, с която налагат на Facebook значително да ограничи личните данни, които събира за потребителите, съобщава БиБиСи.  Компанията вече обяви, че ще обжалва решението.

Според извършена проверка, Facebook събира твърде много данни. Занапред властите забраняват на компанията да комбинира събраните данни от различни услуги, например Instagram и WhatsApp и Facebook на едно място. Това може да се прави само ако потребителят е дал доброволно съгласие.

Забранява се и събирането на данни от други сайтове на трети лица, ако потребителят не е разрешил това. Само слагането на отметка в кутийка не е достатъчен символ на съгласие и трябва да има по-добър и ясен процес за даването на съгласие, казват още от регулатора.

Социалната мрежа казва, че не е съгласна и смята, че това ще ограничи качеството на услугите и рекламите. Компанията смята да обжалва и смята, че GDPR дава достатъчно ясни процеси и сигурни защити за личните данни на потребителите и няма нужда да се добавят допълнителни изисквания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *