post

Географската информационна система на Агенция „Пътна инфраструктура“ спечели най-престижната награда за геопространствени технологии на международния конкурс „Special Achievements in GIS“.

ГИС системата на пътната агенция е селектирана и отличена за специални постижения при прилагането на географските информационни системи, в категорията „ГИС проекти извън САЩ“. В надпреварата са участвали над 100 000 кандидата. Конкурсът се организира за 11-та поредна година и резултатите от него се обявяват на международната Esri конференция – най-големият световен ГИС форум, който от години събира над 16 000 ГИС потребители и близо 500 организации от цял свят.

Отличеният иновативен проект „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и създаване на ГИС регистри за приходни дейности“ бе реализиран през миналата година с финансиране от Оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 г. С изпълнението му e развита географска информационна система за пътната инфраструктура, базирана на най-съвременните Esri ArcGIS технологии.

Това е трета награда за проекта. През ноември 2015 г. на Световния ГИС ден системата взе отличието за иновативност, а през тази година беше удостоена за принос в развитието на инфраструктурата на България, в категория „Географски информационни системи” на конкурса INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *