post

В турските училища вече няма да се преподава еволюция. Това заяви високопоставен служител в областта на образованието. Изявлението вече предизвика критики от страна на светската опозиция на страната.

Алпаслан Дурмуш, който председателства образователния съвет в Турция, посочи, че еволюцията е спорен, противоречив и твърде сложен предмет за учениците.

“Ние считаме, че тези теми са извън тяхното разбиране”, добави Дюрмуш във видеоклип, публикуван на уебсайта на Министерството на образованието на Турция.

Висшият чиновник заяви, че една глава за еволюцията е премахната от книгите от девети клас по биология, а предметът е отложен за бакалавърския период. Друга промяна в учебната програма може да намали времето, което студентите прекарват в изучаване на наследството на секуларизма.

Промените вече бяха окачествени от представители на опозицията като отдръпване от светските ценности в страната, в която след миналогодишния опит за преврат напрежението между привърженици на светската власт и тези на ислямските традиции непрекъснато нараства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *