post

Нов доклад от китайски учени установи, че публикациите в WeChat, основната социална мрежа в Китай, използват ключови думи, свързани с новия коронавирус, седмици преди китайското правителство да потвърди случаите.

Изследването повдига нови въпроси относно времевата линия на огнището на заразата.

Специалистите предполагат, че проследяването на ключови думи в социалните мрежи може да бъде полезен инструмент в усилията за откриване на възникващи инфекциозни заболявания.

Авторите, петима изследователи на инфекциозни заболявания в Китай, анализирали разпространението на термините “SARS”, нейния китайски еквивалент “Feidian”, “коронавирус”, “задух” и “диария” в публикации и търсения в WeChat от 17 ноември до 31 декември. Техните констатации сочат към “необичайни скокове и увеличения” при използването на всички ключови думи през това време.

Ако бъдат потвърдени, откритията могат да покажат, че коронавирусът е започнал да циркулира седмици преди официалното диагностициране и докладване на първите случаи.

Първите случаи на новия коронавирус са докладвани в Ухан, Китай в края на декември. Вирусът е заразил над 85 000 души и е убил близо 3000, най-вече в Китай. Има болни и в поне 56 други страни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *