post

От началото на февруари данъците ще могат да се плащат директно по банковата сметка на Националната агенция за приходите (НАП) в БНБ, и то без да се удържат такси. Това обявиха от приходната институция миналата седмица, като уточниха, че данъците ще се плащат или чрез ПОС терминали в офисите на НАП, или през интернет в специално приложение с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК).

Пред БНТ говорителят на агенцията Росен Бъчваров обаче каза, че в случаи на електронно разплащане чрез електронно банкиране е възможно да има банкови такси.

“Интернет банкиранията на различните банки са различни. Възможно е да има такса, но ако използвате сайта или офис на НАП, тогава, независимо от банката ви, ще платите без такса”, уточни Бъчваров.

Той добави, че преди проблемът е бил в случаите, когато гражданите плащат в последния възможен момент данъците си, а парите пътуват определено време. Заради това забавяне се е начислявала лихва. По думите му обаче НАП признава часът и денят на нареждане на плащането при плащане чрез интернет банкиране.

При ранно деклариране и плащане до края на януари всеки може да се възползва от 5% отстъпка. Предвидени са и други данъчни облекчения, ако човек е бил изряден платец през последните години.

Освен това тази година юридическите лица ще предават данъчна декларация само по електронен път, а т.нар. нулеви декларации няма да има нужда да се подават.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *