post

Президентът Росен Плевнелиев откри новата специалност във Факултета по математика и информатика във ВТУ- „Софтуерно инженерство”.

„Тогава когато държавата и частния сектор действат заедно-резултатите са видими. …Вие сте част от индустрията на бъдещето. Вие избрахте да бъдете част от една глобална трансформация, в която политиците не са водещи. Ние сме на прага на четвъртата индустриална революция. Днес начинът, по-който живеем е много по-различен от този преди 15 години, но това е само началото на процеса. Или ние сме част от този процес или не сме. Решението е много просто, то минава през образованието и през публично-частните партньорства”, сподели Плевнелиев.

Заместник-министърът на образованието Красимир Киряков, който също присъства на откриването сподели, че новата специалност ще даде възможност на младите хора да получават високи заплати и да се радват на хубав живот в България.

„Радостен съм, че точно в тази сфера се прави една от първите бизнес рокади, която обединява научния ресурс с практика. Аз се включих в министерство, за да допринеса с опита си към оперативната програма, която се насочва към образование и наука. За да е успешна тя, първо трябва да започне от началното образование”, обясни Красимир Киряков.

33-ма студенти започват образованието си в новата специалност „Софтуерно инженерство“ за учебната 2016/2017 година. Специалността е разработена от преподаватели от факултет “Математика и информатика” и научният екип на фирма. Нейната цел е  да се осигури иновативно ИТ образование на студентите, оптимизирайки образователния процес. С финансовото съдействие на фирмата са обновени 2 лаборатории, закупени са 20 компютъра и мултимедия за презентации. В тези лаборатории ще се провеждат занятията на новата специалност.

Инвестицията е за 65 000 лв., като според договора за сътрудничество между университета и фирмата се предвижда следващата година да бъдат оборудвани още две лаборатории. Лекционните материали са разработени съвместно, като университетът посочи методологията и теоретичната част, а екипът на фирмата от Пловдив спомогна тези абстрактни концепции да бъдат преподавани чрез реални примери от индустрията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *