post

През юни Европейския парламент и Съвета постигнаха временно споразумение за прилагане на обща политика за зарядни устройства от есента на 2024 година. Сега Европейският парламент гласува в подкрепа на директивата с мнозинство от 602 гласа “за”, 13 “против” и 8 “въздържал се”.

USB-C ще бъде стандартният порт, изискван за всички мобилни телефони, таблети и камери, продавани в ЕС от края на 2024 година, а за лаптопите той ще стане задължителен от пролетта на 2026 година. Следващата стъпка е ЕС да одобри новата директива преди тя да влезе в сила официално.

Новият закон ще обхване и широка гама от електронни устройства като слушалки, преносими високоговорители, гейминг конзоли, електронни четци, клавиатури, мишки и навигационни системи. Тези от тях, които са прекалено малки, за да имат физически USB-C порт, засега ще останат незасегнати от новото решение.

Дългосрочната цел на закона е да помогне за намаляване на електронните отпадъци и да направи електрониката по-устойчива. Стандартите за безжично и бързо зареждане също ще бъдат унифицирани за всички продукти, продавани в ЕС в следващите години. Европейският парламент изчислява, че потребителите ще спестят общо 250 милиона евро годишно, благодарение на новия закон, като същевременно електронните отпадъци ще намаляват с около 11 000 тона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *