post

До средата на 2019 г. се очаква всички училища у нас да са изградили със средства на Министерството на образованието и науката (МОН) мрежи за безжичен интернет със защитена интернет среда, съобщи образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от прецентъра министерството.

По думите на Вълчев защитените интернет мрежи са само една част от цялостната среда за електронно обучение, към която трябва да бъдат добавени електронни образователни ресурси.

Създаването на отворен облак пък е един от новите проекти на МОН. Става дума за платформа с безплатни образователни материали. Според Вълчев в облака може да има електронни уроци, които да са разработвани лично от учителите. За целта преподавателите ще трябва да преминат през обучение за създаването и използването на такъв вид ресурси.

По този проект са предвидени и средства за възнаграждения на учителите, които са автори на електронни уроци.

При използването на информацинните технологии е важно усвояването на дигиталните умния от страна учениците не просто като потребители на електронни устройства, а и за насърчаването им да се превръщат в дигитални създатели, коментира министърът.

След въвеждането на предмета „Компютърно моделиране“ в трети клас, предстои финансирането на дейности по интереси още от първи клас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *