post

K/DA е музикална K-pop банда, съставена от пет симпатични момичета. С тази малка подробност, че нито една от тях не съществува наистина. Всички членки на групата всъщност са виртуални героини от популярната видеоигра League of Legends.

Въпреки това на “певиците” не им пречи да имат милиони фенове по целия свят, а току що успяха дори да издадат и първия си мини – албум – All Out. Той включва пет парчета и вече е достъпен в най-популярните платформи за стрийминг на музика като Spotify, Apple Music и други.

Музикалната кариера на K/DA започва още през 2018 г., когато бандата дебютира със сингъла си Pop/Stars, който обединява K-pop и западен поп стил. Той пожъна огромен успех и дори достигна до позиция номер 1 в K-pop чарта на iTunes, както и втора позиция в целия поп чарт. Скоро след това се наложи и като номер 1 в световния чарт за дигитални парчета на Billboard.

В YouTube клипът към песента вече има над 390 милиона гледания. За сравнение песента Feel Good Inc. на друга известна виртуална банда – Gorillaz – има 438 милиона гледания, но то е в платформата две години по-рано.

Успехът на Pop/Stars е впечатляващ, но едва ли е изненада за феновете на играта League of Legends. Най-популярното заглавие в гейм жанра MOBA (multiplayer online battle arena – масова онлайн бойна арена) на практика наложи този тип игри и все още е еталон за тях. То се откроява и с впечатляваща музика, включително химни като Warriors and Ignite.

K/DA дори не е първата виртуална банда, родена в играта. Издателите на това гейм заглавие Riot Games вече създадоха Pentakill – измислена метал група, която дори има два албума. Виртуалните изпълнители вече не са новост в музикалното медийни пространство. Тези, произлизащи от видеоигри обаче тепърва ще печелят популярност и вероятно си струва да се запитаме: трябва ли традиционните “живи” музиканти да се притесняват?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *