post

Рано или късно, на всеки от нас се налага да поправи нещо в ежедневието си. Без значение дали става въпрос за проблем вкъщи или по колата, често решението се крие в пробиването или отвиването на нещо.

Тук идва на помощ инструментът, наречен винтоверт. Подобен на ръчната отвертка, той може да направи много по-лесен вашия освежителен ремонт, рутинната смяна на гуми, както и още много обикновени задачи.

В същото време, съществуват и винтоверти за професионална употреба, които се използват в сервизи, фабрики и от професионалисти. Без значение какъв вид изберете, електрически, ударен или акумулаторен винтоверт, със сигурност ще намалите времето за работа, сравнено с ръчна отвертка.

Смятаме, че е важно да сте запознати с основната информация около този инструмент, преди да направите покупка, затова сме се постарали да обобщим най-важното в тази статия.

Избор на винтоверт

След като сте разбрали, че имате нужда от винтоверт, следва избора на правилен модел за вас! За някои може да е вълнуващо, за други объркващо и страшно, затова е добре да сте наясно с какви проблеми очаквате да се срещате по-често.

Съществуват два основни вида винтоверти – акумулаторен и електрически. Акумулаторният модел се захранва от батерия, а електрическият от ток чрез кабел. Двата имат своите плюсове и минуси, за които ще разберете по-късно. Засега важното е да сте наясно с честота и интензитета на евентуалната работа, която ви очаква.

Ако смятате, че ще ви се налага да го използвате рядко и за кратък период от време, препоръчваме да се спрете на акумулаторен винтоверт. Но ако става въпрос за дълготрайна работа, която може да трае цял ден, тогава ви съветваме да се спрете на електрическия вариант.

Сега ще ви покажем някои от основните характеристики, които винтовертите притежават и имат значение при работа с тях.

Скорост

Скоростта на винтоверта е фактор, който може дори да не разберете, че съществува. По-базовите модели идват само с една скорост, което е напълно достатъчно за справяне с неща от бита.

При малко по-напредналите модели може да срещнете две скорости, които могат да се сменят от копче, което се намира на корпуса на винтоверта.

Скорост на въртене

Нещо важно при употребата на винтоверт, което трябва да вземете под внимание, е скоростта на въртене. Тя обикновено е по-висока при електрическите винтоверти, отколкото при акумулаторните.

Скорост на въртене при различните винтоверти:

  • Винтоверт с кабел – 3000 до 6000 об/мин
  • Акумулаторен винтоверт – 180 до 450 об/мин
  • Ударен винтоверт – 3000 до 50 000 уд мин

Смяна на скорости

Нито един проект, с който ще се срещнете, няма да е подобен на предния. Затова и понякога наличието на повече скорости, с които да работите, е от плюс. Понякога ще ви се наложи да пробивате твърди материали като метал, където по-голямата втора скорост ще се справи значително по-добре.

Батерии

Една от главните причини да работите с акумулаторен винтоверт е това, че той използва батерии. Това позволява много повече движение, както и достигане на трудно достъпни места, поради липсата на кабел.

Батериите обиковено биват литиево-йонни (Li-ion), а за капацитета им се използва ампер-часа (Ah). Това, което трябва да търсите в тях, е да имат голям капацитет, позволявайки дългата работа с тях. Това колко бързо може да се зареди една батерия се определя от вида винтоверт.

Момент на затягане, въртящ момент и мощност

Това колко безпроблемно ще ви бъде завинтването до голяма степен зависи от въртящият момент на затягане. Той се измерва в нютон метри (Nm) и високият въртящ момент определено би ви помогнал при завинтване в твърд материал като метал.

Въртящ момент

Въртящият момент на различните винтоверти:

  • Винтоверти с кабел – най-голям момент, който могат да имат, е около 40 – 60 Nm
  • Винтоверти с батерия – имат въртящ момент около 10 Nm

Мощност

Мощността на един електрически винтоверт се определя от захранването на мрежата, както и от двигателя. Тя е около 450 и 705 вата.

Що се отнася до акумулаторните или безжичните винтоверти, напрежението на батерията отговаря за тяхното захранване и мощност. Най-ниското започва от 3.6 волта и стига до 18 V. Колкото по-високо е напрежението, толкова по-дълго ще можете да използвате винтоверта без да се налага ново зареждане.

Различните винтоверти

Може да попаднете на следните видове винтоверти – акумулаторни и електрически. Основната разлика е в захранването. Едните се захранват с батерии, а другите с ток. Те също могат да бъдат както акумулаторен, така и ударен. Тук разликата е в наличието или липсата на кабел.

Рядко ще ви се наложи да използвате ударен винтоверт в ежедневието си, ако се занимавате с по-меки материали като дърво. Силата на ударните винтоверти е в работата с твърди материали като теб, заради по-голямата им сила.

Представили сме ви няколко ситуации, в които имат предимство различните винтоверти.

  • Използвайте винтоверт с батерии при работа с дървесина и други меки материали, при дейности, които продължават не повече от няколко часа, както и при места, които иначе не бихте могли да достпъпите.
  • Използвайте винтоверт с кабел при работа с метал или други подобни материали, при работа, която може да продължи цял ден и на места, където може лесно да се достъпи ток.

Ползи на акумулаторен винтоверт

По-добрата мобилност определено е един от най-големите плюсове на акумулаторния винтоверт. Това е постигнато благодарение на по-малкия размер на двигателя. По-малкият размер винтове също не представляват проблем.

Акумулаторният винтоверт се справя по-добре с финни повърхности, които могат да бъдат повредени при работа като дървесина.

Също така може да се борави с него по-лесно от хора, които имат трудности с ползването на обикновени ръчни инструменти.

Ползи на ударен винтоверт

Ползите от ударния винтоверт са следните – повече мощност, използва се ударно действие и е по-подходящ за интензивни задачи.

Ударните винтоверти предлагат като режими ударно пробиване, пробиване и завинтване.

Ползи на винтоверт с кабел

Нещо, което е огромно предимство на винтоверта с кабел, е способността му да се използва без ограничение, стига да има източник на ток. Това изцяло елиминира тревогите, че може да ви се наложи да прекъснете работа неочаквано, поради изтощена батерия.

Това веднага поставя електрическият винтоверт в графата за професионална употреба. Може да го намерите например във фабрики, където се монтират и сглобяват различни неща като автомобили и други.

Различният набор от скорости позволява дълго боравене с инструмента без опасност от повишаване на температурата му.

Имайки всичко това предвид се надяваме да сте научили нещо ново и да сме ви помогнали в избора на винтоверт. Голямо разнообразие от винтоверти може да намерите в SmartBox.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *