post

Някъде в Мозамбик се намира гора, която до скоро не е присъствала на картите и е открита чрез картографската платформа Google Earth. Това е и причината тя да носи името Google Forest. Това беше само един от множеството любопитни факти, които научихме от провелата се току що лекция “Познаваме ли Земята”, която е част от започналото преди малко онлайн събитие за наука “Science Bricks 2: Наука с кауза”.

Форумът се организира от научния сайт MediaBricks.bg и може да бъде гледан безплатно. Всеки желаещ може също да си купи дарителски билет в подкрепа на състезателите ни по природни науки през целия ден от тук.

Първата лекция, посветена на Земята, географията и картографските технологии, беше с лектори д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев. Те разказаха множество интересни неща, свързани с развитието на картографията, новите географски информационни системи, достигайки дори до теми като разпространението на смартфони или умните коли.

Д-р Сарафова постави акцент върху климатичните промени и възможностите да ги проследяваме чрез картографски платформи и спътникови системи – наблюдавайки интензивността на горските пожари в региони като Амазонската джунгла или Сибир и дори как се променя коритото на някои реки. Тя сподели например, че през тази година ураганите по американското атлантическо крайбрежие са толкова много, че на метеоролозите са им свършили имената в каталога и са започнали да ги кръщават с букви от гръцката азбука.

Следващите лекции на онлайн форума ще са посветени на теми като орбиталната динамика, физиката, олимпийските състезания по природни науки и много други интересни области. Всички лекции можете да гледате тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *