post

Професиите в гейм индустрията набират все по-голяма популярност у нас

 

3 милиарда души в света играят поне веднъж месечно видеоигри. В България над 2000 души работят в гейм индустрията, като в страната вече има над 50 подобни студиа. Видеоигрите могат да развият фината моторика при децата и критично мислене у младите хората. Какви са професиите в тази сфера и как младите хората да развият най-правилно уменията си, това коментираха участниците в дискусия на тема „Видеоигрите – от страст към професия“, организирана от ARC Academy. Събитието се проведе в събота, 4 ноември, в SofiaLab и бе част от програмата на най-големия гейм фестивал Sofia Game Night.

Ползи от видеоигрите при децата

Според Евгений Тенев – преподавател в ARC Academy и Lead Game Producer в Creative Assembly Sofia  стратегическите игри могат да развият критичното мислене, други – наблюдателността, трети – уменията за работа в екип. „Това са качества, на които в днешно време компаниите наблягат много, за да социализират и вдъхновяват служителите си.“, казва той, като в заключение добавя, че децата също помагат на индустрията да расте и да се развива. Видеогрите помагат за развитие на фината моторикa, казва Христина Георгиева – алумни студент в ARC Academy и Concept Artist в Gameloft Sofia след разговор с неин приятел хирург, който споделя твърдението от личния си опит с видеоигрите. По време на дискусията участниците се обединиха, че игрите развиват много и разнообразни способности като например умението за решаване на проблеми.

Професиите в гейм индустрията

„Гейм дизайнерите са в основата на видеоигрите, защото те измислят историята и детайлите, които обаче се разделят на много други подраздели.“, споделя още преподавателят в творческата академия Евгений Тенев. Concept и 3D артистите разработват героите и средата, аниматорите ги раздвижват, а програмистите задвижват самата игра. В едно студио има още много други роли като маркетинг, гейм тестъри, community мениджъри и други набиращи популярност професии, затова програмирането също има съществена роля в гейм индустрията. В последните години тя набира изключителна популярност и растеж, а в подкрепа на това твърдение участниците разкриха, че индустрията има 188 милиарда приходи, като в сравнение на това, музикалната и филмовата – едва 30 милиарда на година.

Навлизането на изкуствения интелект пък улеснява значително работата на гейм дизайнерите. Това коментира Ивайло Коралски, съсобственик на инди студиото Kyodai и модератор по време на втората дискусия, организирана от ARC Academy на Sofia Game Night. На нея участниците коментираха, че AI все още не е толкова прецизно приложим в програмирането, но е непредвидимо и уникално изобретение, което е надминало човешките възможности и ако го използваме правилно, може да ни помогне много за в бъдеще. Все пак той не би могъл да замести човека, а по-скоро ще промени някои отдели на работното място.

Единственият гейм дизайнер на играта Imperia Online, Доброслав Димитров, който е председател на БАСКОМ и БРАИТ, съосновател на собствена софтуерна компания в Service.net, Академия за програмисти и EnduroSat  заяви, че краят на силата на човечеството, според него, е дошъл през 2017 год., когато официално AlphaZero, невронна мрежа на Гугъл, с нула знания в шаха, побеждава 400-годишния човешки опит. След две седмици неговата EnduroSat  изстрелват 6 спътника, произведени от България, в Kосмоса, а благодарение на нея, България е в топ 10 на страните в света със сателитни системи в орбита – над 1500, произведени отново тук по българска технология, споделя съоснователят Доброслав Димитров. Според него ChatGPT е петата индустриална революция, а употребата му е препоръчителна.

Ролята на образованието

„Трябва да се направи реформа в образованието, за да бъде релевантно на индустрията“, споделя Ана Иванова, преподавател по Компютърна графика, Скулптура в ПГИИ и основател на 3DSculpStudio. „В гейм компаниите много по-важни са знанията, отколкото образователната степен“. Според нея полезни места за придобиване на умения са академиите, които дават практически насоки. Една от посочените бе и е ARC Academy, където 84% от завършилите дивелъпъри и артисти, започват работа в креативните индустрии, разкри по-късно съоснователят Милин Джалалиев. Обучението в Академията завършва с пресъздаване на истинската работа в студио, за да може максимално да доближи студентите до процеса на работната среда.

„Много е важно дизайнерите да имат с кого да обсъдят своите идеи, както и да получават обратна връзка, без значение дали е добра или лоша.“, уточнява преподавателят Евгений Тенев. Той даде за пример Game Lab, където студентите се обединяват в създаването на истинска видеоигра и всеки един от тях допринася с придобитите умения по време на обучението, както и с кариерните роли, към които се стремят да се развиват.  Подходяща среда за развитие в гейм индустрията могат да бъдат курсове по рисуване и моделиране, които да дадат необходимата подготовка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *