post

Великобритания обмисля да си направи своя система за сателитна навигация, съобщава The Telegraph, като се позовава на свои източници. Причината е, че след Брекзит, страната най-вероятно няма да продължи участието си в изграждането на системата Galileo на Европейския съюз, която трябва да е алтернатива на GPS.

Според The Telegraph, Тереза Мей вече е наредила да се направи проучване в тази посока и са заделени около 100 млн. лири за идеен проект и анализи.  Възможно е проектът да бъде представен официално още тази седмица, но такова решение все още не е взето.

Самата система може да е скъпа. Според допитване на Reuters, една от възможните цени е 3 млрд. лири. Освен това ще отнеме време докато се изгради. Все пак Великобритания ще има полза от подобна технология. Страната няма да има достъп до прецизната и криптирана връзка на Galileo, а САЩ по традиция запазват най-прецизните данни от GPS за своята армия. Затова собствена платформа за сателитна навигация може да се окаже необходимо решение и разход за британските сили и бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *