post

След като получи две нови инвестиции на обща стойност над половин милион лева, българската компания за виртуална реалност QuarkVR разраства екипа си като с най-висок приоритет търси програмисти.

В последните три месеца софтуерните разработчици от компанията спечелиха доверието и подкрепата на CEO Angels Club, както и на германския Deutsche Telekom и френския Orange.

С телекомите българският екип изпробва силата на 5G мрежата, която предстои тепърва да се пуска за масова употреба. Тестовете на QuarkVR в Берлин доказаха възможността 5G да се използва за мигновено пренасяне на вече обработена картина за виртуална или добавена реалност от т.нар. Edge oблак към мобилно устройство, VR очила или обикновен компютър. При нормални обстоятелства изброените устройства не биха имали нужната сила, за да възприемат и обработват информацията от VR изживяване. С помощта на българското решение тези машини служат най-общо казано за приемници.

„Разликата между 4G и 5G е не само новият спектър на 5G сигнала, а и Edge инфраструктурата, която приближава Облака до потребителите“, разяснява съоснователят и управител на QuarkVR Красимир Николов. „По този начин 5G ще постигне обещаваната латентност от едва 1 милисекунда. Това е инфраструктурата, от която AR & VR се нуждаят, за да станат широкодостъпни.“

С партньорства с компании като HTC, NVidia, Dell и Intel и първи сключени сделки QuarkVR е в подем и най-належащата задача в списъка им е разширяването на екипа.

„От самото начало на компанията преди повече от 4 години разработваме продукти, които са иновации не само за България, но и в световен мащаб“, допълва Красимир Николов.“Много сме горди от това, но то идва и с по-трудно намиране на достатъчно специализирани кадри.”

С най-висок приоритет е наемането на още C++ програмисти за софийския офис, като в последствие нашенците трескаво ще се оглеждат за QA, отново в България, както и за търговски представител в САЩ.

Разработката на QuarkVR е технология за компресия и стрийминг с многобройни приложения както на корпоративно ниво, така и за масовия потребител. Чрез нея цели компании със стотици хиляди служители могат да започнат да използват виртуална реалност с почти нулева инвестиция. Така например телекомът Orange вече използва софтуера на нашенците в Силициевата долина за виртуално обучение за евакуация. Решението ще направи висококачествена виртуална и добавена реалност достъпна и за всеки потребител със смартфон, както и ще позволи на монитори с най-високата възможна резолюция да станат безжични.

Разработката и набирането на кадри продължават с пълна сила, а през пролетта на екипа предстоят поредни пътувания из Европа и САЩ.

One thought on “Българска компания за виртуална реалност търси програмисти

  1. Здравейте,
    занимавате ли се с разработка на софтуерни продукти за виртуална реалност? Защото ако разработвате имам идея с която мога и вас и себе си да направа милионери. За да се свържете с мен пишете ми на посоченият имейл ако проявявате интерес.
    Казвам се Михаил Георгиев Георгиев – Експерт информационна сигурност на 34 години съм. В сферата на ИТ работя от близо 10 години.

    P.S. Накратко исках само да Ви се представя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *