post

 

 

Стотици българи почистиха три от найзамърсените места в България – р. Места, р. Марица, Българското Черноморие на 3 и 4 юли с Нестле България и Recover green

 

Стотици бяха българите, които се включиха в активността по почистване на Нестле България – Recover green на 3 и 4 юли, което се състоя на едни от най-замърсени локации в страната – р. Места, р. Марица и Българското Черноморие. Граждани от цялата страната се припознаха в каузата на компанията за по-чиста България и дадоха своя принос към по-чиста околна среда, събирайки близо 80 000 литра или 220 чувала с боклук.

В продължение на повече от месец инициативата вдъхновяваше гражданите към по-природосъобразно ежедневие като им поставяше различни „зелени предизвикателства“ в социалните мрежи. Предизвикателствата насочиха общественото внимание към три различни екологично ориентирани теми: опазване на водни ресурси, намаляване на употребата на пластмаса и правилно разпределяне на отпадъците. Над 500 бяха потребителите, които взеха участие в кампанията, а спестените найлонови торбички за една седмица в следствие на инициативата Recover green  възлизат на над 1500. За сравнение, това е средният брой найлонови торбички, които използва едно българско семейство за цяла година, а близо 1000 години за нужни, за да могат те да се разградят.

„Нарастващия брой участници във второто издание на Recover green показва до каква степен нашето общество иска да предприемe реални действия за запазване на българската природа за бъдещите поколения. Доста се говори по темата, но по-мотивиращо е да се видят реалните действия на хората, бизнеса, институциите и различни организации.“ сподели Нели Ангелова, Директор комуникации Нестле Югоизточен пазар.

Второто издание на инициативата отново бе подкрепено и от популярни български личности в социалните мрежи. Популярните блогърки Мона Гочева, Ивана Александрова и Мари Андреева се включиха в инициативата и предизвикваха своите последователи в социалните мрежи да се грижат за природата в ежедневието си, давайки им практични и лесно приложими съвети.

В изданието Recover green 2021 се включиха редица партньори на инициативата – Национален Младежки Форум, НЧ „Тротоара“, Art Against Plastic, Асоциация „Родители“, които допринесоха за мисията на Нестле, почиствайки заедно с доброволци една от трите посочени локации. Мисията на Нестле беше подпомогната от редица български общини включително Варна, Бургас, Созопол, Царево, Приморско и Несебър, а стотици други бяха вдъхновени да почистят кътче от българската природа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *