post
София ще бъде домакин на първата по рода си у нас международна конференция на креативните индустрии “CreaTech Summit South-East Europe 2023”. Събитието, което ще се проведе на 1 март в Топлоцентрала, ще събере на едно място представители на различни креативни индустрии от България и чужбина. Специално внимание ще бъде обърнато на индустрията за видео игри, филмовият и телевизионен сектор, фотографията, дизайна и архитектура и тяхната роля в съвременното обществото, където играят важна роля като основа на творческата икономика в България.

Конференцията се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и КреаТех България – клъстер, обединяващ организации от креативната индустрия, както и с подкрепата на Столична община и Топлоцентрала. Регистрацията за събитието е безплатна и може да бъде направена на сайта b2bconnect.bg до 24 февруари.

Един от фокусите на първото издание на “CreaTech Summit South-East Europe” е и game development индустрията, като едно от ключовите звена на творческата икономика. По време на събитието панелът на гейминг индустрията ще се домакинства от Next Level Gaming: Publishing and Investments – организация, която подкрепя независимите създатели на мобилни игри в България.

По данни на Newzoo – в глобален мащаб индустрията достигна $184.4 млрд. долара през 2022. Това е с 4.3% по-малко спрямо 2021, която бе една от рекордните години в бранша. Секторът на видео игрите в Европа расте изключително бързо – по данни на индустрията, пазарът през 2021 г. е бил на стойност 23,3 млрд. евро. Европейският парламент дори прикани Комисията да предложи стратегия за видео игрите, за да бъде подкрепен секторът, който в момента отговаря за повече от 90 000 преки работни места. Стратегия ще вземе предвид икономическите, социалните, образователните, културните и иновативните аспекти на видео игрите, които допринасят за цифровата трансформация на ЕС.

Сред лекторите на първото издание на “CreaTech Summit South-East Europe”, които ще споделят своя опит и знания за последните тенденции в индустрията, са Андреа Медведовичи-Пер (Вицепрезидент на Европейската федерация на разработчиците на игри), която ще говори за добрия опит на румънската game dev индустрия. Мариела Цветанова (Главен директор „Бизнес развитие“, Imperia Online), която ще разкаже на компанията и присъединяване им към Stillfront, както и за създаването на “Хъб за игри”. Мартин Русев (Студио Маркетинг Директор в Gameloft) ще представи компанията като движеща сила в мобилната game dev индустрия, a Милин Джалалиев от ARC Academy ще говори за това как тяхната академия помага на любители на игри да извървят пътя до професионална кариера в бранша. Венелин Тончев ще представи e-sports проекта StarForge и потенциала на електронните спортове.

Game Dev панелът на конференцията ще завърши с дискусия на тема „Българската индустрията за видео игри като част от творческата икономика в България.“, в която ще вземат участие представители на Gameloft, Imperia Online и Dreamteck.

Конференцията е страхотна възможност за срещи и обмяна на опит между участниците и е идеална платформа за създаване на нови контакти и партньорства в индустрият

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *