post

“В рамките на 28-ата полярна експедиция в Антарктида, която предстои в средата на месеца, ще започне изграждането на нова научна модерна лаборатория”, съобщи директорът на Българския антарктически институт Христо Пимпирев.

По думите му там се правят много сериозни научни фини изследвания, проби за генетичен анализ. “Когато се съберат пробите в тези тежки условия, тези проби трябва да се запазят преди да стигнат до обитаемите континенти, където могат да се извършат тези прецизни изследвания. Затова трябва да имаме лабораторни условия, в които да ги запазим, а не да бъдат погубени преди да стигнат да пропътуват няколко хиляди километра”, добавя той.

Собствен проект за изследване на хората на Антарктида има Иглика Трифонова – председател на Асоциацията на младите полярни изследователи. “Хората там доста се променят. Създават едно специално общество, което е като семейство и всъщност това е много малко изследвано на Антарктида, защото там повечето изследователи изследват природата, но хората също са интересни, така че очакваме да видим какви резултати ще се получат”, коментира тя, цитирана от Кросс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *