post

България е страната в ЕС с най-много жени, работещи в сектора на информационно-комуникационните технологии, показват данни от анализ на Евростат за някои особености в професията в ЕС през 2017 г, предаде БТА. Около 66% от работещите в сферата в България са били мъже, докато средно за ЕС процентът е 85. В Чехия 93% от работещите в сектора са мъже, а в Унгария и Полша по 90 на сто.

Мъж на възраст до 34 години, висшист и работещ в голяма компютърна фирма. Това е профилът на българския компютърен специалист според анализа. Като цяло 70% от работещите в сектора в България са на между 18 и 34 години. Според данните близо 98 на сто от родните компютърни специалисти са с висше образование.

През миналата година във всяко пето предприятие в България е имало заети лица, чиято основна задача е била да разработват, управляват или поддържат информационно-комуникационни системи и софтуерни приложения. Големите компании с 250 и повече заети лица са предлагали най-много работни места за такива специалисти у нас, като в тях са работили близо 65% от заетите в сектора. Малките предприятия със заети лица между 10 и 50 души са предлагали едва 15 на сто от работните си места за компютърни специалисти, а останалите 20% са работили за по-малки фирми, показват данните на Евростат.

По данни на НСИ заплатите в сектора са били най-високи в целия спектър на пазара на труда у нас – средно около 30 000 лева годишно за работещите в частния сектор. Според анализа на Евростат групата на специалистите по информационно-комуникационните технологии в ЕС е с най-ниски нива на безработица за последните няколко години.

Последната информация за 2017 г. показва, че без работа са били едва 1% от хората с такава квалификация, при среден показател за безработица около 8 на сто. Най-висок дял на лицата с подобно образование, които са били безработни през 2017 г., е регистриран в Гърция (25%), Португалия (16%) и Испания (15%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *