post

През последните месеци САЩ лобира усилено сред своите европейски партньори срещу китайския технологичен гигант Huawei и по-специално – в опит да забрани използването на негово оборудване за бъдещите мобилни мрежи от пето поколение (т.нар. 5G). И съвсем логично България нямаше как да остане в страни от тези лобистки усилия – като страна член на НАТО и ЕС, както и такава, влагаща милиарди в американски изстребители.

Среща Борисов – Крак

Кулминация на американските усилия стана вчерашното посещение у нас на заместник-държавния секретар на САЩ по въпросите на икономическия растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак. Той проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която двамата отделиха специално внимание на въпроса със “сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G)” – както става ясно от съобщение на Министерския съвет до медиите.

Всеки, който е запознат дори слабо с темата, знае, че зад тази формулировка се крие негативното отношение на администрацията на Доналд Тръмп към китайската компания Huawei, чиято технология е сочена от американска страна като несигурна и обвинявана включително в шпионаж в полза на Пекин.

Какви сигнали изпратиха двамата за бъдещето на 5G

Настоящият разговор е трети между американския дипломат и българския министър – председател, което свидетелства за настоятелността на САЩ в това отношение. Според изявление от българска страна, двамата са се обединили “… около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.”

Малко история

Днес Huawei е един от най-големите доставчици на оборудване за мобилни мрежи. В миналото обаче, когато се изграждаше инфраструктурата от второ поколение (2G) по стандарти като GSM и CDMA, компанията все още нямаше присъствие в този сегмент, а ключови играчи в него бяха предимно европейски дружества – Ericsson, Nokia, Siemens и Alcatel, както и американската Motorola.

По-късно последната беше продадена, Alcatel се обедини с Lucent, а Nokia и Siemens създадоха съвместно дружество за мрежи, наречено Nokia Siemens Networks. Скоро след това то беше изцяло придобито от финландската компания, която заедно с Ericsson и Alcatel / Lucent останаха единствените европейски играчи в сектора. Междувременно обаче навлязоха редица азиатски, сред които Huawei беше най-агресивен. С навлизането на мобилните мрежи от трета (3G) и четвърта (4G) генерация те успяха да заемат все по-голям пазарен дял.

Претесненията

Китайският гигант не за първи път е обвиняван в шпионаж и в проблеми със сигурността в областта на мобилните мрежи. До сега обаче няма доказателства в тази област. Въпреки това по всичко личи, че администрацията на Доналд Тръмп е решила твърдо да продължи войната с азиатското дружество, атакувайки едновременно неговото подразделение за мрежи, както и бизнеса му с мобилни устройства. А най-вероятно вчерашната среща на Борисов със заместник – държавния секретар Крак показва, че България вече е взела страна в тази война.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *