post

Бъдещето на доставките с дрон е под въпрос, както поради покачването на цените на имотите, така и в резултат на исканията на Европейската комисия за засилване на регулациите в тази насока. Това сочи новият доклад на Colliers International за логистичния пазар.

„С увеличаването на наемите и затрудненията, предизвикани от допълнителните мерки за използване на въздушното пространство, може да се окаже, че приложението на дронове по-скоро пречи, отколкото помага“, казва Тим Дейвис, Ръководител на отдел индустриални и логистични имоти, Colliers International EMEA.

Колкото повече онлайн продажби се осъществяват, толкова по-голяма става необходимостта от местни центрове за доставка. Анализите в доклада показват, че индустриалните площи като цяло се развиват по-добре от останалите бизнес имоти. Търсенето на компании като Amazon доведе до обрат в развитието на сектора, където понастоящем ставаме свидетели на нарастване на стойностите. Разходите за доставки до крайния клиент ще зависят от наличието на свободни площи в близост до градове като Лондон, където по-голяма политическа подкрепа обикновено получават друг тип проекти, като жилищните например.

Докато разходите за земя оскъпяват доставките на стоки, изглежда, че регулациите ще се окажат истинската бариера пред използването на дронове. Миналата година Европейската комисия обяви, че иска да се приложат по-сериозни мерки на територията на ЕС в тази насока с цел да се адресират въпроси като безопасност, конфиденциалност и защита на данните. Съображенията са свързани както с националната сигурност, така и с вредните ефекти на шума върху здравето на хората.

Според Тим Дейвис дискусиите за използването на дронове и свързаните с това законодателни мерки могат сериозно да объркат плановете за високотехнологична революция в сферата на доставките.

„От доклада се вижда, че може да се наложи търговците да прибегнат до алтернативи, включващи вече съществуващи способи, като например разрастващата се мрежа от таксита на Uber (специално в Лондон) или опцията клиентите да взимат поръчките си лично от складовете“, казва Пол Собър, Директор търговски площи в Colliers, Лондон.

Изявлението на Amazon през 2013 г., че от 2015 г. доставките в определени райони ще бъдат извършвани от дронове, предизвика масово вълнение. Въпреки това, компанията все още не е успяла да реализира това свое обещание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *