post

Броени дни ни делят от едно от най-важните научни събития на годината – изстрелването на космическия телескоп от ново поколение „Джеймс Уеб, който ще замени орбиталния телескоп “Хъбъл”. Дългоочакваното изстрелване е планирано за 22 декември, а в програмата участват Американската космическа агенция NASA, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция.

 

“Джеймс Уеб” ще извършва наблюдения в инфрачервения спектър

 

Учените се надяват с негова помощ да се изследват атмосферите на планетите извън Слънчевата система. Той ще бъде разположен в т. нар. Точка на Лагранж, която се намира на разстояние около 1 500 000 км. от Земята, което е почти четири пъти разстоянието до Луната. Важно е да се отбележи, че космическият телескоп ще извършва наблюдения основно в инфрачервения спектър, докато предшественикът му разполага с апаратура за оптични и ултравиолетови наблюдения. Основната цел на апарата е да засече светлина от някои от първите звезди и галактики, формирали се след Големия взрив преди близо 14 млрд. години. Подобно откритие би било наистина ценно, тъй като ще разкрие много подробности за начина, по който тези космически обекти се зараждат и развиват.

 

По-добър от предшественика си “Хъбъл”

 

Чувствителността на “Джеймс Уеб” е три пъти по-голяма, отколкото на предшественика му “Хъбъл”, изстрелян през 90-те години на миналия век. В техническо отношение новият телескоп, кръстен на Джеймс Уеб, значително ще надмине “Хъбъл”. Oгледалото му ще бъде три пъти по-голямо, а масата му ще бъде три пъти по-малка. Работата на телескопа ще бъде осигурена от 126 двигателя, които ще въртят огледалото на изключително малки стъпки.

 

 

Телескоп с размерите на тенис корт

 

Както вече споменахме, масата на „Джеймс Уеб“ е наполовина по-малка от тази на неговия предшественик „Хъбъл“. Въпреки това, той разполага с два пъти по-голямо огледало за събиране на светлина, което ще му позволи да наблюдава много по-далечни обекти. Диаметърът на въпросното огледало е около 6.5 метра. То се състои от 18 панела, всеки един от които тежи по 40 кг. и може да се движи самостоятелно. В разгънат вид телескопът ще достига размерите на тенис корт.

 

Огледалото е направено от специален вид берилий (лек и сравнително твърд метал, който е много скъп), върху който има златно покритие. Внушителният му размер представлява сериозно предизвикателство за учените. Заради него няма достатъчно голяма ракета, която да изстреля телескопа в пълния му вид. Ето защо  по време на полета си до Точката на Лагранж той ще се разгъне като оригами и ще се самосглоби. Там телескопът ще работи при температура от 20 градуса над нулата. 

 

С какви инструменти разполага “Джеймс Уеб”?

 

Основният научен инструмент на „Джеймс Уеб“ е NIRCam – камера, обхващаща инфрачервения диапазон. Експертите отбелязват, че тя е на практика незаменима, тъй като изпълнява функцията и на датчик за подравняване на панелите на огледалото на телескопа. Важна подробност е, че NIRCam разполага с коронограф (приспособление, предназначено да блокира пряката светлина от наблюдаваната звезда, за да се видят обекти, разположени близо до нея, които в противен случай биха останали незабелязани), с който ще наблюдава планети, обикалящи около далечни звезди. „Джеймс Уеб“ ще разполага и със спектрографа NIRSpec. Той тежи цели 195 кг. и ще предоставя данни за физическите свойства и химичния състав на наблюдаваните обекти.

 

 

Предшестван от многобройни забавяния и превишавания на бюджета

 

Проектът “Джеймс Уеб” е замислен още от средата и края на 90-те години с идеята да бъде изстрелян през 2007 година. Това обаче не се случва и през годините планът е многократно отлаган. Сглобяването на телескопа, който трябва да стане най-мощната космическа обсерватория, започва доста по-късно – през 2013 година. С многобройни забавяния и превишавания на бюджета телескопът вече е факт. Първоначално беше предвидено „Джеймс Уеб“ да бъде изстрелян през октомври 2018 година, но тогава събитието претърпя поредното си отлагане.

 

Проект за 10 милиарда долара

 

Стойността на амбициозния проект “Джеймс Уеб” е впечатляваща – около 10 млрд. долара. Това ще бъде най-скъпото изстрелване в историята на NASA, която е вложила в него 8.8 млрд. щ. долара, ЕКА – 815 млн. щ. долара, а Канадската космическа агенция – 165 млн. щ. долара.

 

Телескопът ще бъде изстрелян от космодрум, разположен във Френска Гвиана и ще бъде доставен в Космоса от изстрелващ апарат Ariane 5 на ЕКА. Работната височина на орбитата на телескопа е 1.61 милиона километра. “Джеймс Уеб” ще излъчва ежедневно информация към Земята (до 458 гигабита), като очакванията са той да работи в продължение на 10 години.

 

Вижте повече в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *