post

Едно от най-големите предимства на платката Intel Galileo е, че тя предоставя лесни начини за разработчиците да изобретяват и създават. Galileo отваря x86 архитектурата за общността на software open source. Тя предоставя лесна за започване (easy-to-start) софтуерна среда, работи успешно с Linux и най-вече е съвместима с Intel архитектурата. Всичко това не е точно така при Raspberry Pi. Това е платка, проектирана специално за мултимедийни приложения, включително аудио и видео. Да, тя предлага съвместимост с Linux, но за разлика от Galileo не идва с easy-to-start софтуерна среда и не поддържа open hardware stack. Още повече, тя не е съвместима с Intel архитектура. Ако вие бихте искали да проектирате аудио, или видео приложение и също така сте експерт по Linux, тогава – да, Raspberry може би е добър избор. Galileo, обаче, предоставя много повече гъвкавост и възможности, които позволяват учене и иновации. В този смисъл Galileo е по-усъвършенствана и предоставя повече свобода за креативност. Ние вярваме, че комбинацията от open source Linux и Intel технология ще разшири и ускори иновациите в общността на създателите и изобретателите.

Може ли малко повече информация за самата разработката? Интересно е как се е стигнало до тук? Чия е идеята?
Създаването на Galileo е естествено продължение на нашите дейности и традиции в общността на създателите и е просто още един инструмент, който създадохме, за да вдъхновяваме креативност и иновации. Ние искаме да насърчаваме и помагаме на общността на създателите колкото се може повече да разработват и да поддържаме техния ентусиазъм.

В Intel ние вярваме, че най-добрите идеи биха могли да възникнат и от ентусиастите и непрофесионалните създатели. Intel твърдо застава зад общността на създателите и окуражава иновациите независимо дали се случват в класната стая, лабораторията или в нечий гараж.

Мисля, че начинът, по който създадохме Galileo беше много естествен процес. Платката Intel Galileo платка в сътрудничество с Arduino дойде след дълга и продуктивна история между Intel и движението на създателите. Intel е един от основателите-спонсори на Maker Education Initiative („Инициативата за образование на създателите”) заедно с Media Maker, Pixar и Cognizant. Intel също движи своята инициатива Start Making! initiative („Започнете да създавате!”), която има за цел да се изгради увереност и творческо вълнение сред децата. Програмата се основава на поредица от дейности, които можете да направите у дома или в училище, с помощта на електронни комплекти, софтуерни инструменти или обикновени материали от домакинството.

В какво се състои сътрудничеството с Arduino?
Сътрудничеството между Intel и Arduino се състои от няколко неща:

На първо място, Intel Galileo е първата от линия Arduino-съвместими платки за разработки на базата на Intel архитектура и е проектирана за изобретатели и образователни общности. Платформата е лесна за използване за нови дизайнери и за тези, които искат да доведат дизайна на следващо ниво.

Второ, сътрудничеството съчетава производителността на Intel технологията и лекотата на Arduino средата за разработка на софтуер. Също така, платката е проектирана да бъде хардуерно и софтуерно съвместима с Arduino shield екосистема.

Трето, предвид увереността, която дава Galileo, Intel и Arduino общността ще работят заедно върху бъдещи продукти, които носят производителността, скалируемостта и възможностите на Intel технологията към нарастващата общност на създателите и изобретателите.

И накрая, но не на последно място, сътрудничеството между Intel и Arduino включва съвместна работа по фамилия от платки за разработки, като се започне с Intel Galileo, първата Arduino-съвместима платка за разработки, базирана на Intel архитектура.

За кого е предназначена Intel Galileo? Доколкото разбрахме, може да се прилага в роботи и медицински апарати, домашни мултимедийни устройства и персонални компютри?

Както вече споменах, Intel Galileo е предназначена за студенти, създатели, изобретатели, дизайнери и хора, които не разполагат с много технически познания, но искат да създават и да правят иновации. Intel осъзнава начина на мислене на изобретателите и би искала да предостави инструменти за намаляване на бариерите пред иноваторите, които имат чудесни идеи, но които може да нямат задълбочен опит с никакви хардуерни технологии.

Galileo може да се използва за създаване на прототипи и създаване на нови устройства. По-рано тази година прототипи, направени от изобретателите бяха демонстрирани – малък робот, който “усеща”, когато името му се споменава в интернет; или Lyt – базирана на Galileо скулптурна инсталация, която ви кани да си взаимодействате с нея – като движите пръстите си по сензорния екрана на смартфон, да настройвате цвета, интензитета и структурата на мека светлина, която свети отвътре.

Кога започват доставките? Кога платката ще е на разположение в България?

В момента фокусът на Intel е върху създателите и обучителите и ние се стремим да дадем достъп до Intel Galileo първо на тях.

Това което мога да кажа в момента е, че Intel Galileo е на разположение при Intel дистрибуторите.

За какво може да се използва Galileo?
Платката Galileo може да се използва за създаване на прототипи и изобретяването на нови хардуерни устройства от създатели, изобретатели, дизайнери и ентусиасти с малки технически познания и образование. Тя също може да се използва от студентите за създаване на иновации.

Платката за разработки Intel Galileo е един чудесен инструмент за бързо създаване на прототипи на прости интерактивни проекти, като например LED дисплеи, които да реагират на социалните медии, или за справяне с по-сложни проекти от автоматизиране на битова техника, до изграждане на роботи в реален размер, контролирани от смартфон.

Ние вярваме, че възможността да се възползват от Linux с отворен код и Intel технология предоставя повече възможности за иновации. Ние вярваме, че силата на екосистемата на Intel и поддръжката на приложения, инструменти и т.н., ще се ускорят иновациите в общността на изобретателите. В допълнение, силната екосистема на Intel от търговско налични системи ще позволи на разработчиците бързо да доведат търговски решения на пазара.

Бихте ли дали малко повече информация за процесорната фамилия Quark, с която Galileo работи?

Intel Quark SoC X1000 е нова фамилия от продукти с ниска мощност и малко ядро, които ще разширят обсега на компанията до нововъзникващи приложения в бързо развиващи се области – от индустриалния „Интернет на нещата“ (Internet of Things) до wearables. Процесорното ядро в сърцето на системата върху чип (SoC) е 32 -битово, едноядрено, single thread, с ниска мощност, с възможност за синтезиране, съвместимо с Pentium  ISA. Системата върху чип (SoC) също така включва поддръжка за: DDR3 , PCIe , Ethernet, USB устройства, USB хост, SD, UART , I2C, GPIO , SPI, JTAG, Arduino IDE, Linux с отворен код, и други. Quark разширява настоящото портфолио на Intel от Xeon, Core™ и Atom процесори на Intel.

Quark X1000 ще бъде насочена към новопоявяващите се приложения в бързо развиващите се пазари на Интернета на нещата, като енергетиката, промишлеността и транспорта и др.

С Intel Quark Intel разширява гъвкавостта и скалируемостта на x86 екосистемите, които обхващат повече от 40 години компютърни иновации и стандарти на нови пазари.

Колко мощна на практика може да стане една конфигурация за Galileo?
Платката за разработки Intel Galileo се базира на Intel Quark SoC X1000, първият продукт от тази фамилия процесори с ниска мощност и малко ядро. Този процесор поддържа Pentium набор инструкции архитектура (ISA) съвместим CPU работи при скорости до 400 MHz.

Освен това, тъй като Galileo е базирана на Quark, няколко неща, могат да бъдат казани тук по отношение на центровете за данни и Интернета на нещата.

Сензорите са само част от това, което съставлява Интернетът на нещата. Докато сензорите са важни, Intel вярва, че дори и по-голям растеж ще дойде от интелигентни устройства, инфраструктура и центровете за данни . Истинската стойност на Интернета на нещата се проявява, когато устройствата комуникират и споделят данни помежду си и с облака, което позволява възможността за сигурно управление и анализ на информация и създаване на цялостно разбиране, които могат да трансформират бизнеса. Тези устройства ще се нуждаят от повече изчислителна мощ, тъй като те продължават да стават все по-интелигентни и адаптивни – в което Intel се има отлични постижения. Интелигентните gateways са от решаващо значение за справяне с legacy системи и масивния build-out в комуникационната инфраструктура и центровете за данни, за да предостави решения и услуги от начало-до-край.

В допълнение, Интернетът на нещата използва комуникации и инфраструктура, за да свърже устройствата едно с друго и с центровете за данни. Ние имаме лидерски позиции при интелигентните устройства, комуникациите между устройствата, комуникационната инфраструктура и центровете за данни, всички от които са ключово важни елементи от Интернета на нещата.

Могат ли WiFi, Bluetooth и GSM модули да бъдат свързвани към Galileo?
Galileo идва стандартно с няколко стандартни за компютърната индустрия I/O интерфейси, включително: ACPI, PCI Express, 10/100Mb Ethernet, SD, USB 2.0 устройство и EHCI/OHCI USB host портове, високоскоростен UART, RS-232 сериен порт, програмируем 8MB NOR flash и JTAG порт за лесно дебъгване.

С кои версии на Linux работи Galileo?
Платката за разработки работи с Yocto-Linux операционна система отворен код със софтуерни скици на Arduino, които работят като приложения с пространство за потребителя. Проектът Yocto ви позволява да се изгради пресонализирани вградени Linux от source code за всяко устройство. Това дава възможност за скалируемост и повторно използване на съществуващите софтуерни скици и библиотеки. Galileo е проектиран да бъде хардуерно и софтуерно съвместим с Arduino shield екосистема и е единственената платка за разработки, която поддържа 3.3V и 5V shields.

Доколкото знаем, ще има 50 000 Galileo платки, дарени на 1000 университета по целия свят. Galileo ще се предостави ли и в български университети?
Да, така е, нашата цел е да дарим Galileo платката на 400 университета участници до началото на 2014 г. и още 600 до края на 2014 година. Бихме искали да дарим платките на университети по целия свят, включително и в няколко европейски институции. Intel вярва, че студентите навсякъде заслужават да разполагат с необходимите ресурси и умения, необходими за да се превърнат в следващото поколение иноватори. Солидна основа по математика и науки, в съчетание с умения като критично мислене, сътрудничество и решаване на проблеми са от решаващо значение за техния успех.
Intel ще дари Galileo на няколко европейски университета, включително Политехническия институт в Румъния, Карлсруе в Германия и Sapienza в Рим, Италия.

Ще има ли различни версии на дънната платка?
Щом има нови версии, ние ще съобщим това проактивно. Засега се интересуваме да промотираме съществуващата версия на платката Galileo по света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *