post

Срещнахме се с дългогодишния астронавт от NASA Рекс Уолхайм на водещия български форум за наука Ratio, където той разказа пред аудиторията своя опит от трите си мисии в космоса. В момента той е Директор по сигурността на мисиите в частната компания Axiom Space. Уолхайм посъветва младите българи, които искат да станат астронавти, да учат здраво, особено в сфери като математика, инженерство, точни науки и медицина. Вижте какво друго ни разказа той.

————————–

Въпрос: С днешната революция на частните космически полети и всички тези компании, които се появяват, мислите ли, че идва времето, когато всеки един от нас ще може да полети в Космоса?

Отговор: Да, според мен, сме на прага на момента, когато ще превозваме хора от точка до точка. Първите космически туристи на Virgin Galactic вече излетяха и се завърнаха обратно. Ако доразвием това постижение, очаквам в малко по-далечно бъдеще да можем да летим от една точка, до друга на Земята. Например да отидем от Ню Йорк, до Лондон много бързо. За да постигнете това, ще трябва да сте извън атмосферата – т.е. за кратко ще бъдете в космоса. Смятам, че хората скоро ще правят това. Полетите в орбита са по-трудни, но те също вече стават по-достъпни и по-евтини с ракетите за многократна употреба. Така че смятам, че и това може да се случи в бъдеще.

Въпрос: Кога ще възможно според Вас?

Отговор: Надявам се през следващите 20 години. Ако днес някои хора могат да прекарат в космоса между 3 и 5 минути, то в бъдеще този период ще се увеличава, така че си представете, какво може да стане през следващите пет години. Но за полети от точка до точка ще трябва малко повече време.

Въпрос: А къде виждате мястото на малки страни като България в тази революция?

Отговор: С моята компания Axiom Space можем да създадем възможности за страна като вашата да има програма за астронавти, дори и без налична космическа програма.

Въпрос: Можете да направите това за България?

Отговор: Да! Ако България иска да изпрати астронавти в космоса, ние ще помогнем те да бъдат подбрани, обучени и да им осигурим оборудването, което ще използват в орбита – за експерименти, наука, производство. След това можем да осъществим полета им до Международната космическа станция, където те ще могат да извършват всичките си изследвания. По този начин България ще разполага със собствени астронавти.

Въпрос: Това е чудесно! А според вас, ще може ли човечеството да се превърне в истинска космическа цивилизация, без международно сътрудничество?

Отговор: Не. Трябва да има сътрудничество. Това е най-добрият начин да бъде постигната тази цел. Особено, ако искаме да осъществяваме междупланетни пътувания, да изпратим хора да живеят на Марс, да имаме база на Марс. Това е толкова скъпо и сложно за осъществяване, че се нуждаем от международно сътрудничество.

Въпрос: Не можем ли да го направим сами?

Отговор: Можем и сами да отидем до там еднократно, но за да се изгради истинска инфраструктура, ще трябват усилията на повече от една държави. Всеки потенциално може да изгради различни части от нея.

Въпрос: Някои хора днес твърдят, че космическите изследвания струват много пари, а ние имаме по-належащи задачи като борбата с бедността или с икономически кризи. Какво бихте им казали?

Отговор: Опитваме се да използваме космоса, за да правим живота тук на Земята по-добър. NASA например прави много проучвания на Международната космическа станция, за да разберат как функционират болестите или как да правим по-добри лекарства. Това е, което наистина си струва да правим – да помагаме на хората на Земята.

Въпрос: Какво ще посъветвате младите хора от България и други страни, които искат да станат астронавти?

Отговор: Най-важното нещо е да се трудят здраво в училище, да наблегнат най-вече на научни дисциплини като математика, инженерство, медицина и др. Да работят здраво в тези области и да си създават бекграунд, който ще им е необходим при космическите полети.

Въпрос: И след това как биха могли да се присъединят към някоя космическа програма?

Отговор: Могат да се присъединят към Европейската космическа агенция, ако си сътрудничите с нея. Или да работят с компании като Axiom Space в частния сектор.

Въпрос: Накрая, бихте ли споделили най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли по време на престоя си в космоса, както и най-забавното нещо, което ви се е случило?

Отговор: Най-голямото ми предизвикателство вероятно беше да правя космически разходки и да приключа всичко навреме. На втората ми мисия бях водещият участник в разходките в космоса и имаше много задачи, които трябваше да бъдат свършени. Беше доста сложно да направя всичко в рамките на три космически разходки. Това определено беше най-голямото ми предизвикателство – да свърша всичко и да се прибера в безопасност. Колкото до най-смешното ми преживяване – има много такива, но мисля, че най-забавните случки са свързани с извършването на различни неща в безтегловност – подхвърляне на храна или просто игра с останалите астронавти.

Интервю на Александър Александров

Rex Walheim space astronaut 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *