post

Американецът Патрик Макдонъл, използващ прякора Jason Flack, може да лежи 20 години в затвора заради криптоизмама във Facebook и Twitter, съобщава CCN. Живеещият в Ню Йорк Макдонъл има 9 обвинения за измама.

Делото срещу него тече от миналата година. Тогава, въпреки препоръката на съда, той отказа адвокат, като обяви, че не може да си го позволи. През юни миналата година Макдонъл вече беше глобен с 1 млн. долара заради действията си.

Той имал фирма, която твърдяла, че дава съвети за инвестиции в криптовалути и криптоактиви. Самият Макдонъл се описвал като опитен инвеститор и експерт и предлагал на клиентите си да купува криптовалути от тяхно име, разбира се, с техните пари.

Според обвинението, Макдонъл взимал парите за себе си, а на клиентите си представял фалшиви документи и извлечения. През миналата година обявил, че компанията му е хакната, а парите на инвеститорите са били изгубени.

Някои от клиентите обаче подали оплаквания и сигнали в полицията и започнало разследване. То установило, че фирмата, която се казва CabbageTech и Макдонъл представя като много голяма организация, всъщност съдържа само него. В крайна сметка откраднатите пари във формата на различни криптоактиви и долари възлизат общо на над 250 000 долара. А това е достатъчно висока граница, Макдонъл да може да лежи 20 години в затвора, ако бъде признат за виновен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *