post

Интернет гигантът Baidu обяви ново ключово партньорство, съгласявайки се да инвестира в 10 автономни автобуса Apolong за SB Drive, дъщерно дружество на японския конгломерат SoftBank. Китайският производител на автобуси King Long ще се заеме с производството на автономните автобуси, които биха могли да пристигнат в Япония още в началото на 2019 г. Ръководителите на компанията направиха съобщението по време на Baidu Create 2018, годишната конференция на разработчиците на изкуствен интелект в Пекин.

Всеки автобус Apolong с капацитет от 14 пътници има ниво 4 на автономия – това означава, че е “напълно автономен”, но не е проектиран да се справи с всяко възможно шофиране. Автобусите работят, използвайки автономната система за управление на Baidu Apollo, основата за партньорствата на Baidu с Ford, Honda и други компании.

Това не е първият път, когато Япония показва интерес към автономен обществен транспорт. Има няколко добри причини за това. Първо, общественият транспорт е по-добър за околната среда и може да помогне на градовете да се справят с въпроса за транспортирането на все по-нарастващите популации в големите населени места. Второ, експертите прогнозират, че автономните превозни средства ще бъдат далеч по-безопасни от техните колеги, задвижвани от хора.

Тогава автономните автобуси биха могли да бъдат най-безопасният и най-екологичен начин да се придвижим от точка А до точка Б.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *