post

YouTube автоматично изтрива коментари, които съдържат определени фрази на китайски език, свързани с критиката към управляващата комунистическа партия (КПК) в страната. Компанията потвърди пред The ​​Verge, че това се случва по погрешка и че се работи за отстраняването на проблема.

„Това е грешка в нашите системи за правоприлагане и работим, за да я отстраним възможно най-бързо“, заяви говорител на YouTube. Компанията не уточни как или защо е възникнала тази грешка.

Но ако изтриването е резултат от обикновена грешка, то тя не е забелязана в продължение на шест месеца. The Verge намери доказателства, според които такива коментари се трият още през октомври 2019 г.

Коментарите, които се трият, съдържат думите „共匪“ („комунистически бандит“) или „五毛“ („50-центова партия“). Те автоматично се премахват за около 15 секунди.

Терминът „共匪“ е обида, която датира от китайското националистическо правителство, докато „五毛“ (или „wu mao“) е унизителен жаргонен термин за интернет потребителите, на които се плаща да бранят честта на КПК в интернет. Името идва от твърденита, че за такива коментатори се плаща по 50 китайски стотинки на пост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *