post

Сегментът на геймърските лаптопи вече от години ни изкушава с идеята да играем удобно навсякъде. Естествено ние, като потребители, имаме много високи очаквания към любимите си забавления и затова е интересен въпросът колко всъщност предлагат геймърските лаптопи, ако решим да преглътнем тяхната не съвсем достъпна цена.
В ролята на „опитно зайче“ влезе новият MSI GF65 Thin 10SER, който е и базовото предложение в гамата на тайванската марка. Задачата е да разберем какво удоволствие от любимите игри можем да получим от началния модел геймърски лаптоп, който все пак е доста актуален, защото използва 10-то поколение процесор на Intel – в случая i7-10750H. Той е предвиден да достига честота 5 GHz и разполага с 6 физически ядра и 12 нишки. Сериозното хардуерно оборудване се допълва от доста способната видеокарта GeForce RTX 2060 с 6 GB GDDR6 памет, 16 GB DDR4 RAM и 512 GB NVMe SSD. Дотук заявката за добри резултати е солидна и след малко ще стане ясно, че нивото на производителност наистина оправдава очакванията.

Всичко това е „опаковано“ в приятен корпус с капак от шлифован алуминий и геймърски акценти – достатъчно, за да ви отличат категорично от скучните офис модели и все пак не твърде натрапчиво и цветно. Пакетът тежи 1,86 кг и е дебел 21 мм – тук изненадата е по-скоро приятна, защото ниското тегло на машината позволява лесно да я местите и разполагате дори върху бедрата си. Като говорим за пакет, имайте предвид, че като геймърски лаптоп този MSI GR65 Thin идва и с немалък заряден блок, който ще трябва да предвидите в багажа, но това не е неочаквано.
По отношение на портовете не липсва нищо – имате на разположение достатъчно бързи интерфейси за включване на всякаква периферия, включително два USB Type-C. Това, което няма да видите отвън, е наличието на M.2 NVMe слот (поддържа и SATA SSD, ако виждате смисъл да ползвате такъв), така че можете сравнително лесно да разширите капацитета за съхранение на данни с ново, още по-бързо устройство.
Клавиатурата следва стилистиката на геймърските модели с нископрофилни клавиши с къс ход със сравнително малко място между тях и в случая има само червена подсветка (за RGB трябва да изберете по-горен модел в гамата). Ако залагате на игра с нея, което е логично, може и да сте малко разочаровани, че в този модел тя не е механична. Представянето е на нивото на нормална лаптоп клавиатура – тиха работа, приятна за писане, но не толкова отзивчива при игра. Тъчпадът също е на максимум средно ниво – макар да е приятен на допир и добре да следва пръстите, неговата конструкция не се усеща много солидна и това с особена сила важи за кликовете на двата бутона, които имат твърде дълъг ход.
Стигаме до най-интересното – екранът. 15,6-инчовият IPS панел на MSI GF65 Thin е заобграден с тънки рамки и наистина има с какво да впечатли по отношение на цветовете. Като добавим и честотата на опресняване от 120 Hz, то вече трябва да ви е станало ясно колко приятно се играе на него. Зрителните ъгли са много добри, времето за реакция също не създава проблеми при шутърите, така че накратко той е истинска радост да очите.

120-те херца за хубава екстра, но може ли машината да се възползва от тях? Краткият отговор е: до голяма степен „да“. Благодарение на жизнената видеокарта постигането на повече от 60 Hz в режим 1080p дори при високи настройки е напълно реално като в някои по-леки заглавия като Fortnite и GTA кадровата честота лесно преминава и границата от 80-90 fps, а в CS:Go и повече. Така че от бързия дисплей определено има смисъл, а резултатът е, че играчът получава много плавна картина, която значително увеличава удоволствието.
Няма как да не стане дума и за „слона в стаята“ – знаем, че 10-тото поколение процесори на Intel са доста жадни за ток и в случая при товар температурата закономерно нараства сериозно. Благодарение на адекватното охлаждане, обаче, жегата по корпуса не достига неприятни стойности. Хитър трик от страна на MSI е да отведат топлината назад, както можете да видите на снимките, така че краката ви няма да се превърнат в котлони. Цялата долна повърхност е доста вентилирана, предвидените крака осигуряват достатъчно отстояние от масата, за да засмукват свеж въздух. През отворите се вижда и сериозно количество мед, така че MSI определено са свършили много добра работа по отношение на охлаждането на процесора и видеокартата. Ако решите да оптимизирате с още една идея максималните температури, можете да намалите незначително подаваната към процесора мощност като от това най-вероятно няма да пострада геймплея, защото CPU-то има достатъчно резерв да захрани видеокартата.

И тъй като говорим за лаптоп, няма как да не стане дума и за батерията. Логично, в този модел тя не е с капацитета на топ предложенията от геймърската гама, а с по-скромните 51 Wh. Така или иначе няма как да очакваме време за автономна работа като при ултрабук, но при нормална работа, батерията ще ви осигури 4-5 часа независимост от контакта. При игра всички е относително, но няма как да очаквате да играете повече от час и половина на батерия и това е съвсем нормално за сегашното ниво на технологиите.

В резюме, MSI GF65 Thin предлага много стойност за цената си – най-вече под формата на производителност и качества на дисплея. Той е много добър избор за хората, които искат да играят на различни места, ако бюджетът за геймърски лаптоп е ограничен. Външният вид е достатъчен универсален, за да се хареса на голяма част от клиентите, а отличните технически решения при изработката му определено му дават плюсове и го правят добре балансирана машина с много приемливо тегло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *