post

goTenna е името на концептуално ново комуникационно устройство, което позволява на потребителите да комуникират отдалечено, без да разполагат с покритие на мобилна мрежа, сателитен телефон или Wi-Fi сигнал. В момента създателите на устройството събират пари в уебсайта за споделено финансиране Kickstarter.com и 24 дена преди края на кампанията вече са привлекли над 240 000 щ. долара дарения, при целева сума от 150 000 щ. долара.

goTenna е компактен апарат, който може да се побере в джоба и се свързва със смартфна на собственика си посредством Bluetooth. По-важното е, че той осъществява безжична връзка с други такива устройства в близост, позволявайки изпращане на текстови съобщения, GPS координати и др.

Концепцията е базирана на модела peer-to-peer. С други думи, всяка goTenna препредава сигнала на следващите такива устройства в своя обхват. По този начин всички заедно могат да създадат една мащабна мобилна мрежа, покриваща цял град, ферма или дори отдалечена планинска местност.

Още по-ценна може да бъде тази концепция в кризисни ситуации – при земетресение, военни действия или други кризи, когато традиционните комуникации често блокират. Разпределеният характер на комуникацията, осъществявана от goTenna, я прави независима от отделни базови станции или друга инфраструктура. На практика докато има и едно такова устройство в нашия обхват, ние ще можем да предадем сигнал.

goTenna тепърва има да изминава дълъг път, преди да се превърне в широко – разпространена форма на мобилна комуникация. Освен това мобилните оператори едва ли ще бъдат доволни от развитието на проекта и е възможно в някакъв етап да го придобият. Истината е, че и преди е имало проекти за подобни разпределени мобилни мрежи, но до сега никой не се е наложил.

Големият интерес към устройството в Kickstarter обаче дава надежди, че е напълно възможно скоро да видим първата изцяло разпределена мрежа за безжична комуникация, в която всеки потребител е и базова станция, а всички заедно сформират един незвисим оператор от нов тип.

Повече информация за Kickstarter кампанията на goTenna има тук.

gotenna3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *