post

Facebook няма планове да прилага правилата на GDPR за потребителите в целия свят. Вместо това те ще са валидни само за гражданите на Европейския съюз, обяви Марк Зукърбърг, цитиран от Reuters.

Новият регламент за защита на личните данни на ЕС влиза в сила в края на май т.г. Пред Reuters Зукърбърг казва, че Facebook вече изпълнява повечето изисквания на регламента. Той допълва, че като цяло не е против правилата да се прилагат за всички потребители по света, но ще има и изключения. Какви ще са те, все още не е ясно.

Reuters коментира, че по този начин американските потребители, които бяха основна мишена на кражбата на данни от Cambridge Analytica, може да се окажат в по-лоша и незащитена позиция от европейците. Правозащитни организации в САЩ също искат ИТ гигантите да въведат правилата от GDPR за всички потребители, но за сега те не дават индикации, че имат подобни намерения.

Зукърбърг отново казва, че според него Facebook вече предлага много инструменти и функции, които покриват повечето от правилата на регламента. “Имаме ги от години и те са достъпни за потребителите в целия свят”, категоричен е основателят на компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *