post

Изследване на китайски учени потвърди хипотезата, че COVID-19 може да се предава и по полов път. Проучването установява, че коронавирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите на мъжа и може да се разпространи по-късно чрез секс.

Това става ясно, след като са анализирали резултатите на 38 заразени пациенти. В спермата на шестима от тях – 16% от всички обхванати в проучването, са намерени следи от SARS-CoV-2.

„Тази констатация повдига възможността COVID-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване“ – информира професор Ричард Шарп от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология. Според него изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.

Учените правят уговорката, че изследването е проведено сред малка група хора и данните може да се променят при разширяване на обхвата му. Засега не може да се каже категорично дали намиращите се в спермата вируси могат да атакуват организма на друг човек при сексуален контакт.

Ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по полов път, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.

One thought on “COVID-19 може да се предава и по полов път

  1. Представяте ли си, как човек прави секс с надянат на главата противогаз (маските, които спират вируса са общо взето нещо подобно). Ползата от това изследване е … всъщност теоретична.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *