post

 

 

Canon Inc. днес отбелязва знаменателен етап от производството на фотоапарати, след като наскоро произведените от компанията аналогови (с филмова лента) и цифрови фотоапарати със сменяеми обективи от серията EOS надхвърлиха 100 милиона броя[i]. Безогледалният EOS R е произведеният 100-милионен фотоапарат от продуктовата група.

 

Canon се стреми да разшири границите на фотографското изразяване с широкото си и атрактивно продуктово портфолио, обхващащо различни фотографски жанрове, нива на умения и фотографски изисквания. През дългата си история серията EOS помага  на много потребители – от ентусиасти до професионалисти – в техните начинания. Тя също така дава възможност на бранда да поддържа лидерска позиция на световния пазар на цифрови фотоапарати със сменяеми обективи за 16 поредни години – от 2003 до 2018 г.[ii].

 

През март 1987 г. серията EOS дебютира с модела EOS 650 – следващо поколение огледално-рефлексен фотоапарат (SLR) с автоматичен фокус, използващ първия в света изцяло електронен байонет за обективи. Впоследствие Canon продължава да разработва иновативни продукти и технологии, които поставят бързината, комфорта и качество на изображението на първо място. Примери за това са професионалния модел EOS-1, представен през 1989 г., и EOS 500, представен през 1993 г. – разширявайки портфолиото на серията EOS към по-голяма потребителска група.

 

В периода след 2000 година, когато нараства търсенето на цифрови огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR), компанията създава още по-привлекателни и лесни за употреба продукти. Основната концепция на серията EOS се разширява, залагайки на „високо качество на изображението“, постигнато чрез собствена авангардна технология, като разработените от Canon сензори CMOS и обработващи процесори DIGIC. EOS 300D – компактен и лек DSLR фотоапарат на достъпна цена – допринася за по-широкото възприемане на цифровите фотоапарати със сменяеми обективи от потребителите. А серията EOS 5D и EOS 1D разширяват възможностите на цифровия EOS към нуждите на професионалистите. В особена степен това важи за EOS 5D Mark II, с който компанията показва как DSLR фотоапаратите могат да бъдат и средство за заснемане на видео и самостоятелни видеопродукции. Едновременно с това създаването на системата професионални цифрови кинокамери Cinema EOS през 2011 г. разширява видеотехнологията на Canon до кино пазара, навлизайки в индустрията на кинопроизводството.

 

Canon продължава да търси нови подходи, надграждайки успеха на фотоапаратите EOS и оригиналният EF байонет за обективи, които предоставят на фотографите висока гъвкавост при снимане. Пример за това е въвеждането през 2018 г. на системата EOS R, която използва нов RF байонет за обективи, отварящ нови възможности в производството на още по-прецизни обективи. Разширявайки областите на приложение – от заснемане на снимки до запис на видео – серията фотоапарати EOS и EF и RF обективите са предназначени за различни потребители – от ентусиасти до професионалисти. Бързината, комфортът и високото качество на изображението ще продължат да бъдат в основата на серията EOS, повишавайки нейния потенциал.

[i] Включително кинокамерите от системата Cinema EOS

[ii] Въз основа на продадени бройки. Въз основа на проучване на Canon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *